Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riskerar skattesmäll

Annons

Polisen utreder nu om de har gjort sig skyldiga till brott. Enligt kammaråklagare Patrik Säflund misstänks de för grovt skattebrott och försvårande av skattekontroll, grovt brott. Makarna äger två lönsamma IT-bolag.

I slutet av år 2004 gjorde skattemyndigheten en första genomgång av parets affärer och fann då att de hade betalt in för lite skatt under 1998. Cirka en miljon kronor krävde skattemyndigheten i extra skatt.

Under 2005 har myndigheten fortsatt sin granskning av makarnas privatekonomi och bolag från 1999 och fram till 2004. Skatteverket anser att de ska betala in ytterligare 2,5 miljoner kronor var för de fem åren. Sedan tillkommer att de två företagen ska betala in mer skatt.

Enligt myndigheten har de systematiskt låtit bolagen betala för deras privata konsumtion. På så sätt har de sluppit löneskatter, har kunnat köpa in varor utan att betala moms och gynnat sina barn med pengar som makarna inte har lönebeskattat.

Enligt Skatteverket har paret:

4 Låtit företagen helt eller delvis betala för bygget av ett båthus, ett förråd, en jordkällare och en tillbyggnad med "vinterträdgård" på 170 kvadratmeter, samt installationen av en värmepump. Bastun ska ha renoverats och ventilationen till en pool/större badkar ska ha bekostats av företagen.

4 Låtit bolagen betala elkostnader och slamtömning för privatbostäder.

4 Låtit företagen bekosta renoveringen av en dotters kök i Uppsala. Tre män hjälpte till med upprustningen och satte in ett Marbodalkök. Dottern har även haft ett bensinkort där bolagen har betalt för utgifter på närmare 80000 kronor under fyra år.

4 Låtit firmorna har betalat makarnas privatresor till Budapest, Gran Canaria, London, Paris, Florens och Lissabon.

4 Låtit bolagen köpa in tio mattor för 1,9 miljoner kronor plus moms. Fem mattor köpte hustrun från det egna företaget och fick ett förmånligt pris. Alltför förmånligt enligt Skatteverket.

Myndigheten ser det mesta av det ovanstående som förtäckt lön och menar att makarna har försökt att dölja detta i bokföringen och sina inkomstuppgifter.

Paret medger att Skatteverket rätt i den del detaljer, exempelvis att bolagen har betalt el- och slamkostnader som privatpersonerna skulle ha stått för. I övrigt anser de att det handlar om kostnader som hör till bolagen.

Utlandsresorna har gjorts för att träffa kunder. Av affärsmässiga skäl kan de inte avslöja vilka. Vidare hävdar maken att en del kvitton har försvunnit, att pärmar och handlingar har stulits från kontoret.

Bensinkostnaderna i Uppsala kommer sig av att en före detta anställd olovligen kan ha använt sig av bensinkortet.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons