Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riskerar maxstraff

Annons

Enligt kammaråklagare Catharina Wikner kom den slutliga kvittensen på kopplingen till den 29-årige Hedemorabon när en narkotikaspanare från Wien vittnade i Falun förra veckan.

Spanaren berättade då att Interpol i Makedonien identifierat fingeravtryck från 29-åringens bror på tejpen till ett paket med sex kilo brunt rökheroin. Partiet hittades senare på ett hotellrum i Wien som hyrts av en 30-årig man från Hedemora. Han hade fått paketet från en makedonsk busschaufför som redan dömts i Österrike till fem och ett halvt års fängelse för narkotikasmuggling.

Dalapolisens hemliga telefonavlyssning visar att 29-åringen i flera samtal med sin bror i Makedonien pratat om ett liknande paket vid samma tidpunkt. Paketet skulle prepareras på samma sätt som det beslagtagna. Innan brodern tilläts slå in paketet fick han provröka heroinet. När brodern berättade att han blev yr i huvudet var Hedemorabon nöjd och gav klartecken.

Genom den graverande bevisningen anser åklagaren att kopplingen till Hedemorabon är styrkt.

- Han organiserade allt och har brett kontaktnät.

- Det handlar inte bara om omfattande brottslighet, utan yrkesmässig verksamhet. Brottsskalan har slagit i taket, därför yrkar jag 14 års fängelse och utvisning. Han ska dessutom förbjudas att återvända hit, avslutade åklagaren slutpläderingen mot den 29-årige makedonier som anses vara huvudman för heroinligan i Hedemora.

Den 30-årige Hedemorabo som greps på hotellet i Wien på juldagen 2000 har, enligt åklagaren, gjort sig skyldig till mycket allvarliga narkotikabrott.

- Han hade en roll som kurir, men jag påstår inte att han gjort det yrkesmässigt.

- Jag yrkar på tolv års fängelse, sade åklagaren.

Den 43-årige man från Hedemora som befattat sig med 500 gram heroin har, enligt åklagaren, gjort detta i rent vinstintresse för att få tillbaka pengar för en skuld. Åklagaren yrkar att han ska dömas till sju års fängelse.

När det gäller den 44-årige man från Hedemora som, tillsammans med 29-åringen, bytte till en bensintank med lönnfack på bilen före avresa till Balkan yrkar åklagaren på två års fängelse.

Den 49-årige man från Härnösand som köpt heroin i Hedemora ska, enligt åklagaren, dömas för hantering av 750 gram till mellan åtta och nio års fängelse.

En 41-årig man från Härnösand som har hanterat omkring 250 gram heroin ska ha sex års fängelse, anser åklagaren.

För en 37-åring från Härnösand som transporterat pengar och 50 gram heroin mellan Hedemora och Härnösand yrkar åklagaren tre års fängelse.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons