Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riskerar långa fängelsestraff

Annons

I fallet rörande checkbedrägeriet mot Swedbank i Borlänge har tre Borlängeföretagare åtalats. Under rättegångens tre dagar har de gett en förklaring till hur det kunde hända.

Den 50-åriga företagaren hade haft ett trassligt år. Hans verksamhet började gå dåligt. Han låg efter med bokföringen och företaget hade skulder.

Därför anlitade han 22-åringen som han kände väl, vilken skulle hjälpa honom till en nystart i ett annat bolag och utföra en sanering bland minussiffrorna.

Då träffade 22-åringen en fransk affärsman på en mässa. Denne visade sig vara villig att köpa det lager som 50-åringen hade. För lagret och senare också ett antal maskiner, betalade fransmannen med checkar.

Vad ingen visste då var att de var falska. Samtidigt i historien kommer också den 35-åriga Borlängeföretagaren in.

Han kunde via en kontakt i Libanon skaffa fram maskiner till en bra penning, vilka trion i Sverige sedan skulle sälja vidare till fransmannen.

Men fransmannen existerar inte. Och kontakten i Libanon har inte gått att spåra.

Dessa personer är påhittade, i en gemensam brottsplan som de tre männen stod bakom. Det sade åklagare Gun-Britt Ström i går, när rättegången mot Borlängeföretagarna avslutades.

Enligt Ström gick den gemensamma planen ut på att med falska checkar lura banken på åtta miljoner kronor. Nu stoppades en check, medan två löstes in och gav sammanlagt över sex miljoner kronor.

Åklagaren tror att större delen av pengarna egentligen skulle gå till någon annan, som de tre Borlängeföretagarna mot betalning agerade åt.

Hennes teori är att 22-åringen frontade, 50-åringen var målvakt och 35-åringen backade upp historien.

Åklagaren anser att männen har lika stor del i det inträffade, inte minst då samtliga vidhåller det hon anser är en osannolik historia.

För grovt bedrägeri och försök till sådant vill Gun-Britt Ström att tingsrätten ger männen minst två års fängelse och näringsförbud.

Ogilla åtalet, fria männen.

Det var advokaternas budskap till tingsrätten.

De framhöll i sina slutpläderingar att de åtalade männen är seriösa företagare, som inte tidigare är dömda för brott. Samtliga har också, enligt försvaret, tillräcklig affärskunskap för att förstå att ett bedrägeri av den här sorten inte skulle fungera.

Och enligt försvaret hade de heller ingen brottsplan.

De blev helt enkelt lurade av sina utländska affärskontakter.

Och bankens bristande rutiner gjorde det möjligt.

Nu får de åtalade betala för det. De är brottsmisstänkta, riskerar att dömas och blir då skadeståndsskyldiga.

Vad gäller 50-åringen så har han, enligt advokaten, redan stort förlorat på det inträffade. Han skickade iväg hela sitt lager i tron på att banken gjort en riktig bedömning av checkarna, och förlorade både gods och betalning för det.

Offer för bedragare eller skyldiga till grovt bedrägeri?

Meningarna är delade.

Nu ska tingsrätten ta ställning i målet. Om två veckor meddelas domen.

I väntan på den släpptes 35-åringen, som varit häktad sedan den 10 november, fri. Fri har också 50-åringen varit under hela utredningen. 22-åringen, som varit häktad sedan den 15 oktober, kommer dock att få stanna i häktet fram till dess att domen faller.

LINDA SOLUM

Mer läsning

Annons