Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riskerar huggas ner

Annons

- Vi väntar på kompletterande material från Banverket om vilka träd som kommer att tas bort och vilka som blir kvar. Ärendet är inte avgjort än, säger Hannah Persson, miljöhandläggare på länsstyrelsen Dalarna.

Ett beslut väntas i slutet av augusti eller början av september.

Alléer är biotopskyddade eftersom de ofta har både natur- och kulturarv. Därför beslutar länsstyrelsen och inte kommunen om almarna.

- Det finns inte många alléer i våra trakter. I Borlänge är den här allén unik. Almar är ett ovanligt trädslag eftersom många drabbats av almsjukan, säger hon.

I alléer samlas också, enligt Persson, många olika djur och växtarter.

- Alléer är små guldkorn, små oaser med oerhört betydande miljöer för djur och växter. Det här är en gammal allé och ju äldre alléer blir desto fler arter finns det, säger hon.

Janolof Hermansson har gjort en inventering av vilka arter som finns i allén. Inventeringen är en del av mijökonsekvensbeskrivningen för spårbygget.

- Det är en fin allé, den är otroligt vacker. Speciellt värdefull är den eftersom den består av almar som är över 100 år. Det blev en ganska diger artlista, jag har tittat bland annat på svampar och lavar, säger han.

Vad tycker du om att träden kan komma att fällas?

- Jag ska väl inte uttala mig, men det är egentligen alltid synd att ta bort en allé. Det här är den bästa och friskaste allén vi har i Dalarna.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons