Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riskerar en skattesmäll

Annons

I höstas föddes begreppet "lex Uggla" efter att artisten Magnus Uggla fått betala mer i skatt efter att Skattemyndigheten specialgranskat hans affärer.

Myndigheten hittade 14,3 miljoner i ett av Ugglas bolag som tjänstemännen tyckte att han borde betala förmögenhetsskatt för.

Ärendet blev principiellt intressant eftersom det inte är ovanligt att företagsledare, artister och idrottsmän samlar sina tillgångar i bolag.

I Ejendals fall har Skattemyndigheten sagt sitt och kräver Per-Olof Ejendal AB på 1,9 miljoner kronor i skatt. Per-Olof Ejendal har gett ett svar där han hävdar att det är rätt att pengarna ligger i bolaget. Frågan ligger nu för avgörande i länsrätten.

Skatteverkets granskning gäller aktiebolaget Per-Olof Ejendal och händelser i företaget under 2001, 2002 och 2003.

Handläggaren har slagit ner på bolagets värdepappershandel. Myndigheten skriver att "överskottslikviditet" "placerats i marknadsnoterade värdepapper".

Problemet, som Skatteverket ser det, är att aktierna placerats bland de övriga tillgångarna i bolaget, med varulagret av arbetshandskar exempelvis, och inte i en särskild "aktiefålla".

Taxeringsåret 2002 och 2003 gjorde Ejendals AB stora förluster på sin värdepappershandel. Förlusten var cirka 1,5 miljoner det första året och det andra året blev det åtta miljoner i underskott. År tre, taxeringsår 2004, blev det en vinst med 2,8 miljoner.

Sammanlagt blev det 6,7 miljoner i förlust för de tre åren. Det har kunnat kvittas mot vinst som Ejendals har gjort på försäljningen av handskar. Myndigheten hävdar därför att Ejendals AB ska betala bolagsskatt på 28 procent på 6,7 miljoner kronor.

Per-Olof Ejendal ser det istället som ett tydligt fall av "lex Uggla".

- Det är samma historia. Staten vill beskatta kapital som ska användas till investeringar, säger han.

Ejendal tillägger att det är bättre företagarna har kvar tillgångar i bolagen än att de tar ut pengarna och konsumerar upp dem.

Lars Östlund, på informationsenheten hos Skatteverket Gävle, håller med om att ärendet kan ses som ett "lex Uggla"-fall.

I Dalarna gör man högst ett par sådana här omprövningar per år.

Har ni gjort fler granskningar under hösten?

- Man (Skattemyndigheten) har vaknat till. Det har revisionsbyråerna också. Än tror vi att det här fallet är en rutinåtgärd men man ska aldrig vara för säker, säger Lars Östlund.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons