Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för ishalka på vägarna i Dalarna – meteorologen: "Första halkan är förrädisk"

Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca, tycker att det är hög tid för bilisterna i Dalarna att sätta på vinterdäcken.
Dessutom anser han att bilförarna i länet bör ta det försiktigt i trafiken, speciellt på morgonen, på grund av halkrisken.
– Det kan bli ishalka i Dalarna på fredag morgon, säger Christoffer Hallgren.

Annons

Under tisdagsmorgonen gick väderprognosföretaget Foreca ut med en varning för frosthalka i Dalarnas län. Tidningen slog därför en signal till meteorologen Christoffer Hallgren, på Foreca, för att kolla väderläget under resten av veckan, samt om det finns risk för nya halkvarningar. Intervjun med honom kan du höra i TV-spelaren här ovanför.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Så kör du rätt på vintervägarna: "Vid kraftig halka ställs högre krav på förarna"

Besegra halkan – här är några klassiska fällor i vinterväglag

Därför behöver inte äldre bilar vinterdäck – här är reglerna som gäller på vinterväg

SÅ KÖPER DU PLUS

I TV-inslaget ovan förklarar Christoffer Hallgren bland annat skillnaden mellan de olika sorternas halka, bland annat mellan snöhalka och ishalka. Dessutom tipsar han bilisterna i Dalarna om att det är hög tid att byta till vinterdäck, samt att ta det försiktigt i trafiken, framför allt i morgontrafiken.

– När nederbörden faller som regn eller snö på våta vägbanor, då kan det bli besvärligt, speciellt om man inte har vinterdäck på bilen, säger Christoffer Hallgren.

Christoffer Hallgren, meteorolog på väderprognosföretaget Foreca, tycker att det är hög tid att dalfolket byter till vinterdäck. Dessutom berättar han lite om skillnaden mellan olika slags halka.Foto: Foreca och Vegard Wivestad Grott/TT

Hur ser det ut under resten av veckan?

– Under natten mot onsdagen kan det bli frosthalka i de sydöstra delarna av Dalarna. Under natten mot torsdagen väntas lite torrare luft, men med lite luckor i molntäcket, så det skulle kunna bli lokal frosthalka.

– Sedan under natten mot fredagen ska det ha kommit en kallfront med en hel del regn och om det inte har hunnit torka upp från vägarna så finns det risk att det fryser på och då kan det bli den här ishalkan på fredag morgon, säger Christoffer Hallgren.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning