Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för fler unga hivsmittade

Annons

Hela 60 procent av unga homosexuella män har oskyddat sex vid anala samlag.

Det visar en ny enkät bland 2|500 män, som TT har tagit del av. Flera av de tillfrågade uppger att de har dåliga kunskaper om hiv.

Den ännu inte publicerade enkäten är gjord av Ronny Tikkanen, forskare i socialt arbete vid Malmö högskola. Den visar på en oroande utveckling och stora skillnader i beteendet mellan yngre och äldre i gruppen män som har sex med män.

Männen har svarat på om de har haft oskyddat analsex under de senaste tolv månaderna. Samlagen gäller både inom ett fast förhållande och tillfälliga förbindelser.

Hela 60 procent av de unga, upp till 25 år, uppgav att de hade haft oskyddade analsamlag. Bland de äldre männen, 47 år och äldre, var siffran 40 procent.

TT:Vad händer om inget görs?

Därför hävdar Tikkanen att det förebyggande arbetet måste ta hänsyn till de olika generationernas uppfattning om hiv-epidemin.

Enligt Tikkanen beror det nya risktagandet på flera orsaker. I dag finns bromsmediciner och hiv betraktas inte längre som en dödlig sjukdom.

I enkäten, som är gjord under 2006, svarade 50 procent av yngre männen att de har otillräckliga kunskaper om hiv och sexuellt överförbara infektioner. Dessutom vet inte 40 procent av männen som är under 26 år hur de ska fråga om sin sexpartners hiv-status. Hela enkäten presenteras den 3 december.

Flera män efterlyser information om hiv via internet. Ronny Tikkanen tror på försök med internet-kurator.

Läkaren Jan-Olof Morfeldt är verksamhetschef på Noaks ark som arbetar med hiv-prevention. Han är oroad över resultatet.

TT

Mer läsning

Annons