Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för algblomning i sommar

Annons

Badgäster i södra Sverige kan förvänta sig grönt slem i vattenbrynet i sommar. Risken för kraftig algblomning är nämligen stor, enligt en rapport från Länsstyrelsen i Stockholm.

Vårens mätningar av näringshalterna i vattnet har visat på höga värden av fosfor i södra och sydvästra Östersjön. Höga fosforhalter är en förutsättning för att cyanobakterier ska växa till sig i vattnet och bilda så kallad algblomning. I de centrala och norra delarna av Östersjön är fosforhalten lägre, och därmed är också risken för blomning lägre.

"Samtidigt spelar väderleken en stor roll för utvecklingen. Riskerna ökar med långvariga, lugna och soliga högtrycksperioder och minskar vid regnigt, svalt och blåsigt väder", heter det i rapporten.

De senaste åren har de första algblomningarna observerats i månadsskiftet juni_juli. Cyanobakterier kan vara skadliga, framför allt för djur och små barn.

Länsstyrelsen påpekar i rapporten att algblomning ofta förväxlas med harmlösa ansamlingar av pollen som är vanliga i början av juni.

TT

Mer läsning

Annons