Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksvägen het fråga på s-möte

Annons

Ett 20-tal personer hade mött upp i konditoriet när Kjell Stenberg, ledande partivän på orten, välkomnade deltagarna och kvällens gäster, tekniska nämndens ordförande Sören Finnström och vice diton Sören Grandelius.

De lokala partivännerna har många visioner om en förnyad och bättre fysisk struktur i den forna gruvmetropolen. Riksvägens, eller Bergslagsdiagonalens, dragning genom samhället är en av de verkligt tunga framtidsfrågorna.

-Vi skulle vilja se förändringar i tre delar från norr om kyrkogårdskurvan och ned till Lombergsbacken. I första hand vill vi att kurvan byggs bort för den är farlig och det händer ju många olyckor där, säger Stenberg.

En lösning kan vara att en ny riksväg dras mellan kyrkogården och järnvägen (Bergslagsbanan) vidare fram till centralen och Hans Ingels plan.

- Men då måste gamla posten bort och gatuköket flyttas men det får man lösa med respektive ägare, fortsätter Stenberg.

En konsekvens blir då att även godsmagasinet måste bort om det ska bli plats åt den önskade nya körbanan.

- Sedan är tanken att riksvägen ska fortsätta ned till Dynamitenområdet. Om det inte går att komma fram bakom Gia kan man gå ut vid OK. Det beror på hur mycket mark det finns.

Närmast i tiden ligger uppsnyggning av Hans Ingels plats med märkning av p-platser för bilar, husvagnsekipage och större fordon. I samband med dessa åtgärder önskas även plantering av en del prydnadsgrönska.

- Det ska finnas 200 000 kronor i årets budget. Vid mötet tillsattes en arbetsgrupp som omgående ska börja upprätta en skriflig arbetsplan för vad vi kan göra i år.

I arbetsgruppen ingår förutom Stenberg, som är sammankallande, Kenneth Bååth, Conny Dahlfors och Ulf Persson.

Problemet med det övergivna arbetarekvarteret Källfallet togs inte helt oväntat upp under mötet.

- Blir det ingen ny ägare ser vi ingen annan lösning än att det rivs av sanitära skäl. Källfallet är ju en skamfläck för Grängesberg, markerar Stenberg.

Som en trivselfaktor under det givande mötet bjöd socialdemokraterna på kaffe med fettisdagsbullar som tilltugg.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons