Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rikslarm efter värderån i Linköping

Annons

Securitas uppräkningscentral i centrala Linköping rånades tidigt i morse. Rånarna ska ha använt sig av en hjullastare för att ta sig in, spridit fotanglar efter sig och en misstänkt bomb har hittats. Delar av en skola och ett bostadshus i närheten har utrymts med anledning av bombhotet, berättar kommunens säkerhetssamordnare Hans Salomonsson för TT.

Huset ligger innanför de avspärrningar som polisen upprättat.

En misstänkt flyktbil hittades i lågor i Glyttinge i stadens utkanter efter rånet.

Enligt SOS Alarm finns uppgifter om att rånarna använt en hjullastare för att bryta sig in i Securitas lokaler och att så kallade fotanglar spridits ut på flera platser i Linköping.

Fotanglar kan användas för att försvåra förföljande polisbilars framfart.

Det som misstänks vara en bomb ska ha hittats utanför Securitas lokaler och polisen har spärrat av området. En specialutrustad bombgrupp är på väg från Stockholm till Linköping för att hantera den misstänkta bomben.

Räddningstjänsten i Linköping säger till TT att man står beredd med två släckbilar och ett ledningsfordon vid en brytpunkt nära uppräkningscentralen, men att någon insats inte har behövts.

Folkungaskolan, som ligger nära den avspärrade Securitascentralen, har tömt en av sina byggnader på elever. Ingen får heller vara ute på skolgården.

Den utrymda byggnaden ligger närmast den misstänkta bomben. Dessutom vetter den mot gården, och på det viset vill skolan förhindra att någon går ut mot gården.

Skolans matsal ligger innanför polisens avspärrningar, liksom delar av skolgården.

I huvudbyggnaden pågår undervisningen som vanligt, medan skolledningen har tät kontakt med kommunens säkerhetsgrupp.

Inga människor ha kommit till skada i samband med rånet.

Enligt Securitas värdehanteringsdivision Loomis fick rånarna inte med sig något byte över huvud taget.

Rånarna försökte enligt Persson ta sig in genom en port till det Securitas kallar en lastzon. Han bekräftar att ingen människa skadades.

Om bombhotet och avspärrningarna säger han:

En uppräkningscentral är en depå som förser kunder med kontanter.

Polisen har utfärdat rikslarm.

TT

Mer läsning

Annons