Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagspartierna överens

Annons

Förslaget om sex till nio regioner är den viktigaste beståndsdelen i Ansvarskommitténs förslag. Istället för dagens landsting utifrån läns- och landskapsgränser med rötter i 1600-talet ska regionkommuner ta över ansvaret för bland annat hälso- och sjukvården.

Vilka landsting som ska slås samman med vilka tar kommittén inte ställning till - det ska enligt kommitténs förslag förhandlas fram i en process där staten utser en processledare för vardera södra, mellersta och norra Sverige.

De nya regionkommunerna ska enligt förslaget styras av ett direktvalt fullmäktige.

När de nya gränserna lagts fast ska också staten organisera sitt regionala arbete utifrån samma regioner, menade kommittén. Det gäller myndigheter som dagens länsstyrelse, arbetsförmedlingen och Försäkringskassan - men också alla andra statliga organ som idag har en regional organisation.

Genom den nya indelningen ska man kunna åstadkomma ökad samverkan, effektivare organisationer och stärkt utveckling. Medborgarna ska få ett bättre utbyte av de gemensamma offentliga resurserna och samordningen mellan staten, regionerna och kommunerna ska underlättas.

Enligt förslaget ska varje region ha mellan en halv och två miljoner invånare och ha minst ett regionsjukhus.

Sedan förslagen presenterades har de fått kritik från många enskilda debattörer, och moderaternas partisekreterare Per Schlingman skrev i juni i en debattartikel att partiet inte står bakom förslaget om en enhetlig indelning av Sverige i sex till nio regioner. I juli publicerade kommunminister Mats Odell, kd, tillsammans med allianspartiernas samtliga partisekreterare regeringens ståndpunkt, att någon ny regionindelning inte kommer att drivas igenom uppifrån.

Däremot vill staten gärna medverka och stödja om sådana initiativ kommer underifrån, och skolminister Jan Björklund, fp, har utsetts till processledare från statens sida.

Med det beskedet sparkades bollen tillbaka på det lokala/regionala planet. Och även om de faktiska besluten om nya regionindelningar inte slutgiltigt kommer att fattas på landstingsnivå kan landstingspolitikernas inställning till förändringar bli avgörande.

Behovet av samordning blir större ju längre norrut i landet man kommer, med krympande befolkningsunderlag och större avstånd. Vår enkät har riktat sig till landstingsledamöter i landsting med mindre än 300 000 invånare norr om Mälaren.

Peter Nordebo

Mer läsning

Annons