Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin vill sätta stopp för den växande älgflugeplågan

Riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin har fått nog. Han vill sätta stopp för älgflugan.
– Alla som vistas i naturen har inte undgått hur lavinartat detta gissel ökat de senaste 5-10 åren, säger han.

Annons

Dalariksdagsman Carl-Oskar Bohlin (M) vistas ofta i naturen. De senaste åren med en tilltagande vånda. Allt beroende på älgflugan, Lipoptena Cervi, också kallad älglusfluga, hjortfluga eller älglus.

Riksdagsledamot Carl-Oskar Bohlin i Gyllbergens naturreservat, som under hösten är hårt drabbat av älgflugan.

– Älgflugan, som egentligen är en lus och parasit, har blivit ett stort gissel för bärplockare, friluftsälskare, jägare och alla andra som vistas ute i naturen under hösten - ända fram till frosten. Älgflugan har kommit i allt större antal och i allt fler områden, säger han.

Älgflugan är en 5-7 millimeter stor lusfluga med flat och tjockhudad kropp. På de kraftiga benen finns rejäla klor som den kan hålla sig fast med. Den gömmer sig snabbt under kläderna på människor eller i pälsen på djur. Den biter dessutom av sina egna vingar när den landat.

MER DEBATT FRÅN CARL-OSKAR BOHLIN:

Kilometerskatten slår mot Dalarna med kirurgisk precision

Du borde personligen gå in på polisstationen och be om ursäkt

De erbjuder alltså ett socialistiskt sommarläger i kommunal regi

– Alla som drabbats av den vet hur svår den är att få bort eller att ha ihjäl. Ofta följer den med ända in i duschen efter en skogstur. Den är en blodsugande parasit. Den lever i och för sig inte på att suga blod från människor, men misstagsvis biter den ändå människor, säger han.

Älgfluga, Lipoptena Cervi.

Carl-Oskar Bohlin vill att älgflugsplågan utreds nationellt av staten.

– Vi vet i dag inte hur skadlig älgflugan är, varför den breder ut sig så kraftigt just nu - eller var exakt den finns i landet. Detta måste undersökas. I Finland och Norge har älgflugan visat sig bära på bartonellabakterien, som kan orsaka livhotande hjärtmuskelinflamation hos människor, säger han.

Bohlin ser också älgflugans kraftiga tillväxt som ett hot mot samhällsekonomin och turismen i Dalarna och andra skogslän.

– Vår viktiga besöksnäring riskerar att bli lidande när befolkning och besökare alltmer drar sig från att ge sig ut i skog och mark. För 5-10 år sedan fanns den knappt. Nu är den en plåga i många fina skogs- och naturområden, som exempelvis Gyllbergens naturreservat, säger han.

Bohlin tycker också att staten ska överväga att bekämpa älgflugan på samma sätt som myggorna bekämpas vid Dalälvens södra delar.

– Om forskningen visar att älgflugan är farlig och att utbredningen är onaturlig bör vi utreda förutsättningana att bekämpa älgflugan. I vissa områden har den redan allvarligt påverkat möjligheterna till ett normalt friluftsliv. Älgflugan är inte minst också ett stort gissel för älg och hjortdjur. I Norge har man exempelvis hittat 18 000 älgflugor på en enda älg, säger han.

Carl-Oskar Bohlin hoppas att riksdagen ställer sig positiv till den motion han lagt fram.

– Jag vill synliggöra detta växande problem och inte minst få upp frågan på riksdagens dagordning, säger Carl-Oskar Bohlin.

Mer läsning