Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsdebatt om nytt EU-fördrag

Annons

Statsminister Fredrik Reinfeldt får med sig ett "förhandlingsmandat" från riksdagen när han åker till EU-toppmötet i Bryssel i midsommar för att förhandla fram ramarna för ett nytt EU-fördrag.

Det sammansatta utskott som hanterar frågan i riksdagen ska på kort tid skriva ihop ett betänkande, som blir ett slags förhandlingsmandat för regeringen. Betänkandet ska debatteras i riksdagen den 19 juni.

På torsdag ska Fredrik Reinfeldt träffa Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som just nu arbetar intensivt för att få EU:s alla 27 medlemsländer eniga kring det nedbantade fördrag som ska återvinnas ur förslaget som fransmän och holländare sade nej till i folkomröstningar 2005.

Regeringens linje är att ändra så lite som möjligt i det ursprungliga konstitutionsförslaget och absolut inte röra i sådant som handlar om röstfördelning mellan länderna eller kommissionens sammansättning. Det skulle kunna leda till nya spänningar mellan små och stora medlemsländer, befarar regeringen.

Varken regering eller utskott vill att det ska föras in nya kriterier för EU-medlemskap eller andra skrivningar som kan förhindra fortsatt utvidgning. Dessutom är de avvisande till tillägg om illegal invandring, som andra medlemsländer vill ha med.

Om nya frågor eller förhandlingsinspel dyker upp på själva toppmötet kommer regeringen på vanligt sätt att ha löpande kontakt med EU-nämnden för att förankra sin position.

TT

Mer läsning

Annons