Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksåklagaren anser att Sture Bergwall bör få skadestånd: "Unikt fall"

Sture Bergwall, tidigare känd som Thomas Quick, har ansökt om 15 miljoner kronor i skadestånd för de år han suttit frihetsberövad.
Nu har Riksåklagaren yttrat sig i frågan och anser att Bergwall har rätt till skadestånd.

Annons

Sture Bergwall, tidigare känd som Thomas Quick, har ansökt om 15 miljoner kronor i skadestånd för de år han suttit frihetsberövad. Nu har Riksåklagaren yttrat sig i frågan och anser att Bergwall har rätt till skadeståndFoto: Fredrik Sandberg / TT

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Därför vill Sture Bergwall ha rekordhögt skadestånd

Leif GW Persson om Sture Bergwalls skadeståndsanspråk: "Det borde han få"

Säter om kritiserad behandling: "Det har inte kommit någon kritik mot den här kliniken"

SÅ KÖPER DU PLUS

I oktober i fjol lämnades en ansökan in till Justitiekanslern, JK, där Sture Bergwall (tidigare känd som Thomas Quick) sökte 15 miljoner kronor i ersättning för den tid som han suttit frihetsberövad.

– Vi anser att Sture Bergwall har rätt till ersättning för psykiskt lidande efter att ha suttit frihetsberövad under en längre tid, sade Angelica Rigborn, Sture Bergwalls juridiska ombud, i oktober.

På frågan om varför man ansökte om just 15 miljoner svarade hon:

– Det är vår samlade bedömning, sett till det psykiska lidande Bergwall fått utstå samt den tid han suttit frihetsbeprövad, att 15 miljoner är en rimlig summa, sade Angelica Rigborn.

Nu har Riksåklagaren yttrat sig i frågan och anser att Bergwall bör få skadestånd. Detta har Riksåklagaren skrivit i ett yttrande till JK.

– Riksåklagarens perspektiv är relevant för oss, men i slutändan kommer JK att fatta ett självständigt beslut, säger Kristoffer Kågström, handläggare hos JK, till Nyhetsbyrån Siren.

I sitt yttrande skriver Riksåklagaren att det handlar om ett unikt fall med "exceptionella omständigheter".

– Förhoppningen är att vi kan fatta ett beslut i ärendet i början av sommaren, säger Kristoffer Kågström till Nyhetsbyrån Siren.

Sture Bergwall, som 1993-2002 hette Thomas Quick, dömdes för åtta mord till rättspsykiatrisk vård på Säters sjukhus. 2013 friades han formellt från den sista morddomen.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons