Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rika får vänta på lägre kyrkoavgift

Annons

Svenska kyrkan är inte mogen att införa tak eller golv för kyrkoavgiften. Både fattiga och rika får vänta ett bra tag på besked om en eventuell sänkning av avgiften.

Svenska kyrkan har låtit utreda om vissa medlemmar i Svenska kyrkan, de med lägst och de med högst inkomst, skulle kunna få en lägre avgift. Skälet till att låta de rikaste få en lättnad motiveras med att allt fler av dem lämnar Svenska kyrkan.

Kyrkoavgiften betalas proportionerligt mot förvärvsinkomsten, och ligger i snitt på 1:23 kronor per intjänad hundralapp. Avgifterna svarar för mer än 80 procent av församlingarnas intäkter.

När kyrkostyrelsen möttes i veckan kom den fram till att frågan måste diskuteras mer. Styrelsen är inte beredd att lämna ett förslag till kyrkomötet, det högsta beslutande organet.

Utredningen har till exempel varit inne på att sommararbetande ungdomar skulle slippa kyrkoavgiften. Men det kräver en lagändring, och innan den införts kan skattesystemet ha förändrats. Alternativet att låta alla under en viss ålder slippa avgiften kommer alltid att missgynna någon. Sätts åldersgränsen lågt missgynnas något äldre sommararbetande studenter, sätts den högt gynnas de som hunnit ut i yrkeslivet.

Utredningen har också gått igenom de teologiska aspekterna.

Frågan får nu mogna i fortsatta diskussioner med stiften och biskoparna. Någon dagordning för detta finns inte.

TT

Mer läsning

Annons