Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rice och Ban på nya fredsresor

Annons

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice och FN-chefen Ban Ki-Moon är på fredsmäklarresor i Mellanöstern. Ban säger i Egypten att han utgår från att den nya palestinska regeringen "lever upp till förväntningarna".

Efter att ha träffat Egyptens diktator Hosni Mubarak på lördagen uttryckte sig Ban försiktigt positivt om att palestinierna ska ställa upp på västvärldens krav, alltså i första hand att erkänna Israel som motpart i konflikten och ta avstånd från våld.

Han sade sig med Mubarak ha diskuterat behovet av att "uppmuntra denna pågående fredsprocess".

Ban ska fortsätta till Israel och Västbanken, där internationella ledare nästan står på kö de närmaste dagarna. EU:s Mellanösternsändebud Marc Otte och Belgiens utrikesminister Karel de Gucht är där, liksom Sveriges utrikesminister Carl Bildt. Deras amerikanska kollega Rice fortsätter dit efter sitt Egyptenstopp.

Rice träffade vid Assuandammen på lördagen representanter för värdlandet, Jordanien, Saudiarabien och Förenade arabemiraten _ en arabisk kvartett som trots minst sagt demokratiska brister beskrivs av USA som ett återhållsamt block.

Men i stället för Palestina dominerades lördagen av Rices kritik mot den folkomröstning om ändringar i Egyptens konstitution som hålls på måndagen.

Detta fick hennes egyptiske kollega Ahmad Abu al-Ghayt att gå i taket.

Ändringarna innebär bland annat utökade säkerhetsbefogenheter mot terror för presidenten och ett förbud mot politiska partier med religiös tillhörighet som grund. Mubarak kallar det ett demokratipaket, men Amnesty International har dömt ut delar av paketet som "den största urholkningen av rättigheter" i Egypten på årtionden.

TT

Mer läsning

Annons