Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RFSL bevittnade övergrepp i Moskva

Annons

Bögfientliga ryssar slog och sparkade gaydemonstranter så blodet rann i Moskva på söndagen. Bland de utsatta var utländska politiker och artister.

RFSL:s ordförande Sören Andersson deltog i protesten mot Moskvas förbud mot gayparader. Han bevittnade en rad övergrepp mot deltagarna i manifestationen och beskriver situationen som "väldigt kaotiskt, oerhört stressande och rörig".

En av arrangörerna, Nikolaj Aleksejev, greps då manifestationen genomfördes utan tillstånd. Dessutom förde polisen bort flera parlamentsledamöter, från Tyskland, Italien och Nederländerna.

Högerextremister skrek: "Död åt homosexuella!" och sparkade och slog på deltagarna.

En grupp kraftiga unga män dök upp med kirurgmasker "som skydd mot gaysjukan".

Hundratals kravallpoliser från specialstyrkan Omon kantade Tverskajagatan framför stadshuset mitt i Moskva.

Demonstranterna ville försöka lämna en petition till Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov om att häva förbudet mot gayparader. Luzjkov har sagt kategoriskt nej till sådana parader och kallat dem "djävulska påfund".

Polis grep ett 20-tal personer vid bråket på Tverskajagatan mitt i Moskva.

Bland dem som råkade illa ut var Richard Fairbrass, homosexuell sångare i brittiska popgruppen Right Said Fred.

Volker Beck, tysk politiker från De gröna och aktivist för homosexuellas rättigheter, träffades i ansiktet av ägg. Han var bland dem som greps.

Ledaren för demonstrationen, Nikolaj Aleksejev, sade till Reuters i telefon från en polisstation att omkring 20 gripits. Siffran bekräftades av polisen.

TT

Mer läsning

Annons