Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Revolutionär oligark i blåsväder

Annons

Landsflyktige oligarken Boris Berezovskij provocerar igen, med tal om planer på en våldsam rysk revolution.

Utspelet skapar huvudbry för såväl brittiska myndigheter som den mer städade ryska oppositionen.

De kraftigaste reaktionerna mot finansmannens uttalanden kommer naturligt nog från de ryska myndigheterna. Ändå är det måhända Kreml som vinner allra mest på Berezovskijs revolutionära glöd:

Att orera om ett våldsamt störtande av Rysslands makthavare får inte direkt den forne oligarken att framstå som en rumsren förespråkare för demokrati. I stället gör han sig än mer omöjlig än förut i seriösa sammanhang, och bidrar till att ytterligare splittra den redan svaga ryska oppositionen.

I Storbritannien, som gett honom asyl, skapar hans intervju i tidningen The Guardian på fredagen, huvudvärk för myndigheterna.

Ryssland har länge krävt att Berezovskijs asylstatus ska upphävas så att han kan utlämnas till hemlandet och får nu ännu mer kött på benen i sina anklagelser mot honom.

Utrikesminister Sergej Lavrov konstaterade på fredagen att uttalandena borde vara skäl nog för Storbritannien att ompröva sina tidigare beslut. Riksåklagaren Jurij Tjajka har samtidigt satt igång en brottsutredning kring intervjun.

För The Guardian förklarade Berezovskij att han dels bidrar med råd och åsikter, dels med pengar, till icke-namngivna kontakter i Rysslands politiska elit, som sägs dela hans åsikt att president Vladimir Putin skadar Ryssland.

Revolutionssnacket lär inte minska de ryska myndigheternas skeptiska inställning till politisk opposition, en skepsis som riskerar att bli ännu starkare efter helgens planerade demonstrationer i bland annat Moskva. Oppositionsalliansen Det andra Ryssland ämnar protestera mot Kreml, trots att de saknar tillstånd. Polisen har varslat om hårda åtgärder och flera människorättsgrupper har uttryckt sin oro för våldsamheter _ något som i slutändan kan leda till än mer skärpta regler för möten och politisk verksamhet i Ryssland.

TT

Mer läsning

Annons