Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Revoltera pensionärer!

Annons

Inspirerad av en insändare från Djurens rätt hoppas jag på följande inför det nya året:

p Att åldringar ska slippa att sitta inspärrade i sina bostäder på grund av dålig snöröjning och av rädsla för halka. Stillasittandet leder till sämre kondition, ökad benskörhet, depressioner och sämre sömn.

p Att gamla på vårdhem under sommarhalvåret ska få vistas ute i friska luften mycket mera. Samma regler som för kor borde gälla.

p Att åtgärder för att minska fallolyckorna för äldre ska införas. Mellan 1000 och 1500 svenskar över 65 år dör varje år på grund av sådana olyckshändelser.

Tips: I Höganäs kommun lät man en händig man gå runt och hjälpa de gamla att byta glödlampor och dylikt. Kommunen sparade mellan sju och åtta miljoner kronor per år i vårdkostnader och nästa halverade antalet fallolyckor.

p Att kommunens sandlådor i Leksands byar ska återinföras, så att vi kan sanda våra entréer som förr. (Motiveringen att folk stjäl sand ur lådorna verkar sanslös! Vad kostar inte benbrotten och lidandet?

p Att vi blir representerade i alla politiska sammanhang i proportion till vårt antal. Numera talas det mycket om diskrimineringen av kvinnor och invandrare, men den politiskt sett mesta diskriminerade gruppen är pensionärer. Under 2005 fanns det bara två personer som var över 65 år när de valdes in i riksdagen. Om den hade samma ålderssammansättning som väljarna borde det vara trettio, fyrtio gånger fler.

p Att pensionärerna själva ska bli medvetna om sina politiska möjligheter. Sluta upp att stillatigande acceptera partiernas åldersdiskriminering.

GÖSTA WIKDAHL, TIBBLE, LEKSAND

Mer läsning

Annons