Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Revisorer ska granska Komvux igen

Annons

- Det här var ingen trevlig julklapp. Hela historien känns mycket olustig och vi måste få en ordentlig och objektiv analys om vad som har hänt, säger Stig Johansson.

John Nises eventuella kopplingar till det konkurrerande utbildningsföretaget Cad Competence måste få en djupare genomlysning.

- Vi måste gå till botten med det här och ta reda på vad som är rätt och vad som är fel i de uppgifter vi fått, säger Stig Johansson.

Kommunens revisorer har därför fått i uppdrag att skyndsamt utreda de fall LR tar upp i sin skrivelse.

Johansson ser också mycket allvarligt på uppgifterna att en lärare via sin firma tjänat pengar på att kopiera material till eleverna. Enligt kommunens policy får inte anställda ha bisysslor som konkurrerar med arbetsgivarens verksamhet eller drar nytta av den.

Skolchefen Svante Hanses håller med om allvaret i anklagelserna. Och är det så att eleverna bibringats att tro att de köpt sina kompendier av Komvux är det riktigt illa.

- Bedriver man affärsverksamhet i kommunens namn i vinstintresse är det ännu värre. Eleverna är ju dessutom i beroendeställning till sin lärare. Jag kunde inte ens drömma om att det gått till så här, säger han.

Lika upprörd är socialdemokraten Bengt Holmqvist som också sitter i skolstyrelsen.

- Är det något som är viktigt att hålla isär så är det sin egna affärsverksamhet och sitt jobb inom offentliga sektorn, säger han.

En del av komvuxlärarna har ansett att skolledningen har hållit John Nises lite väl mycket om ryggen och viftat bort mycket av deras kritik mot honom.

Detta är något som både Svante Hanses och Stig Johansson bestämt förnekar. Men de håller med om att arbetsklimatet på skolan lämnar mycket övrigt att önska.

- Man kan säga att det i alla fall inte är en ideal arbetsplats, säger Svante Hanses.

Stig Johansson påpekar dock att man måste ta hänsyn till även John Nises i bråket på skolan.

- Vi har ju ett ansvar även gentemot honom. Vi har ju anställt karl´n och han har sina rättigheter. Men nu måste vi se till att det blir någon ordning därborta, säger han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons