Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resursskola utan resurser

Annons

Barn och ungdomar i Borlänge Resursskola verkar bli undanskuffade i ett hörn utan att få den undervisning de har rätt till.

Borlänge resursskola är en specialskola bland annat för dem som har en diagnos inom området autism, som till exempel Aspbergers syndrom och högfungerande autism. Även elever med ADHD och dyslexi går här.

Jag har själv barn i Resursskolan och det är alltid bekymmer med om de ska få tillgång till riktiga lektionssalar som till exempel kemi-, fysik- och gymnastiksal. Det finns alltså inte några schemalagda tider för dem.

Ytterligare ett bekymmer är all hopblandning av olika diagnoser vilket medför onödiga konfrontationer både mellan elever, och mellan elever och lärare.

Ibland får eleverna sitta och vänta väldigt länge på hjälp från en lärare vilket gör att de ofta blir efter i skolarbetet, varför de behöver arbeta väldigt mycket hemma med hjälp av föräldrarna.

Ett till problem är den stora omsättningen på personal, samt tillgång till rätt ämneslärare. Eleverna har också fått byta lokaler ett flertal gånger.

Jag skyller inte alls på personalen, de gör det bästa av situationen. Felet ligger i att det som vanligt ska sparas pengar på alla möjliga vis. Det verkar konstigt eftersom rektorsområdet som de egentligen tillhör får betala mer för dessa elever än andra.

Det är naturligtvis ett bekymmer med ekonomin i kommunerna. Men man får tänka på att det kan kosta mycket mer om nu dessa barn och ungdomar skulle råka "hamna snett" senare i livet på grund av bristande utbildning och en sämre möjlighet till arbete.

För att sammanfatta det hela så menar jag att alla barn och ungdomar har rätt till samma utbildning, oavsett vilken förutsättning de har från början. Vi föräldrar betalar i alla fall skatt för detta. Dessutom finns denna rätt i grundlagarna.

BEKYMRAD FÖRÄLDER

Mer läsning

Annons