Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rester av läkemedel i abborrar

Ny studie visar att det finns rester av läkemedel i abborrar.

Annons

Det antiinflammatoriska ämnet diklofenak följer i relativt höga halter med avloppsvattnet från landets reningsverk ut i sjöar och vattendrag, visar en studie beställd av Naturvårdsverket.
IVL Svenska miljöinstitutet och Umeå universitet har undersökt förekomsten av 101 läkemedel i reningsverk, ytvatten, dricksvatten och vildfångad fisk, och i ett antal prover i miljön.
Av de 101 studerade läkemedlen fanns rester av 92 verksamma ämnen i det avloppsvatten som kom in till reningsverken. Paracetamol, det verksamma ämnet i värktabletter, uppmättes i högst halter, 540 miljondels gram per liter.
I det renade avloppsvattnet som släpptes ut i sjöar och vattendrag fanns rester av 85 läkemedel kvar, men i mycket låga halter. Högst halter fanns i diklofenak, 3,9 miljondels gram.
I sju prover, med tio abborrar i varje prov, hittades rester av 23 läkemedel i mycket låga halter, några miljondels gram/liter. De högsta värdena fanns i fisk fångad i Fyrisån i Uppsala.
– Proverna visar att det finns läkemedel som klarar sig igenom reningsverken och tas upp av fiskarna. Det är något vi bör titta vidare på, säger Jerker Fick vid Umeå universitet.
I sex dricksvattenprover upptäcktes rester av 26 läkemedel i extremt låga halter, några miljarddels gram/liter. Bara två ämnen upptäcktes i dricksvatten från Umeå, mot 26 i Stockholm. (TT)

Mer läsning

Annons