Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reserven på plats - nu lagas ställverket

Annons

Ingen lade märke till branden. Inte förrän Ryssas vd Mats Leijon upptäckte att gatulyktorna i Mora lyste långt in på lördag förmiddag. När det inte gick att släcka gatubelysningen gav sig personal bort till ställverket och såg förödelsen.

Då konstaterades att branden varit minimal men sotskadorna blev omfattande.

I slutet av augusti är alla reparationerna klara för en kostnad av fyra miljoner. Kostnaden täcks av försäkringspengar och ingen abonnent har drabbats av det inträffade.

- Det inträffade är förmodligen det mest dramatiska som hänt under min tid på företaget trots att inga allvarliga konsekvenser inträffade, uppger Mats Leijon.

Den lördagsmorgon när han observerade den tända gatubelysningen ringde han till jourhavande driftledare och bad honom att stänga av belysningen. Styrmomentet fungerade inte, lamporna förblev tända.

Då kontrollerades ställverket i Öna och brandens konsekvenser med sotlagren upptäcktes.

På torsdagsmorgon, drygt halv-året senare, var Mats Leijon själv på plats och såg hur ett tillfälligt ställverk i en container lyftes in mellan det ordinarie ställverket och högspänningsledningen vid Ryssa elverk. Under en månad används den provisoriska byggnaden till eldriften för främst den tunga industrin i Östnor. De övriga ställverken i Noret och Lomsmyren täcker försörjningen till övriga Mora.

- Branden i december förra året var inget som drabbade våra abonnenter. De märkte inget, säger driftchefen Klas Eriksson på Fortum distribution Ryssa AB.

Brandorsaken var en plastbrand i understationen till mätvärdesinsamlingen. Det blev en kraftig rökutveckling och sotlager hamnade främst på kontroll utrustning i förrummet.

Säkerhetsdörren var stängd till högspänningsrummet, men sotlager letade sig ändå in och fyllde ledningar i ställverksrummet.

Under fyra veckor ska saneringen nu pågå.

- Våra kunder kommer inte att påverkas under saneringsperioden, informerar Klas Eriksson.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons