Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reservat respekteras inte

Annons

De små öar i Orsasjön som har beträdandeförbud under perioden 1 april-15 juli är Gröthar, Vällinghar och Lövhar samt ett namnlöst skär, som av vissa kallas Fågelskär.

- Anledningen till beträdandeförbudet är att öarna tidvis hyser häckande par av hänsynskrävande fågelarter som silvertärna, fisktärna, storlom, skrattmås och fiskmås, berättar Lars Malmberg.

Öarna ägs av Orsa sockens samfällighet som tidigare gett tillstånd till slyröjning och förstärkningsarbeten på öarna i syfte att förbättra häckningsmöjligheterna för hänsynskrävande fågelarter.

- Den senaste tiden har vi fått rapporter om att beträdandeförbudet inte respekteras. Vi har också polisanmält ett fall där en person setts döda skrattmåsungar på Gröthar, säger Lars Malmberg.

Fågelskyddsreservaten har tidigare varit tydligt markerade med skyltar.

- Tyvärr har några av skyltarna försvunnit vid islossningen. Nu ska vi så snart som möjligt göra en tydligare markering genom att förankra en stolpe mitt på öarna, som visar förbudsskyltarna åt tre håll. Med den skyltningen hoppas vi att båtfolket respekterar beträdandeförbudet och att fåglarna får det lugnt under häckningsperioden, säger Lars Malmberg.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons