Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resenärer, hantverkare och vers i Womus&#39n

Annons

1978 kom det första numret ut av Womus´n. I den tidsskriften förekom en dikt skriven av Stam Anders från Myran. Han föddes 1904 och var äldst av tre syskon.

Innan Stam Anders emigrerade till USA åkte han runt och sålde korgar. I USA var han bland annat chaufför bosatt i Chicago under sommaren och i Florida under vintern.

I den senaste numret av Womus´n, årgång 33, återkommer Stam Anders dikt i tolv verser på Våmhusmål där han beskriver sin tid som pojke i Bleckets fäbod. Presentationen i senaste numret har ett tillägg skrivet av brorsdottern, Birgit Kallur.

Diktens innehåll om barndom och fäbodar går igen i flera andra alster i utgåvan.

Det förekommer också en mängd profiler som gestaltas. Gunäs Birgit skriver om Signe Trosse, som gick bort det gångna året i en ålder av 98 år. Hårkullan Pia Matsson och korgmakaren Björn Opmark skriver om sina hantverk.

Kål Barbro Johansson från Bonäs berättar om Jerusalems Maria, hårkulla från Bonäs, vars märkliga levnadsöde gav författarinnan Selma Lagerlöf inspiration att skriva en av sina mest kända böcker, den om utvand-rarna från Nås.

Bland dem från Våmhus som rest under året skriver Karin Hed om folkdansarnas besök i Holland. Margaret Linder har besökt Mongoliet. Hon var där i november 2004 för att hjälpa studenter i staden Ulaanbaatar i engelska.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons