Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resenärer fastnar i vätskekontrollen

Annons

Flygresenärerna har inte lärt sig de nya reglerna. Fortfarande fastnar många i flygplatsernas vätskekontroller och sämst går det för charterresenärerna.

På Arlanda slängs 30 ton vätskor och flaskor i månaden.

Ungefär lika mycket slängs på Köpenhamns flygplats Kastrup. På Sturup och Landvetter handlar det om 400 respektive 500 kilo i veckan.

Affärsresenärerna har snabbt lärt sig, medan charterresenärer som inte flyger lika ofta har störst problem.

Reglerna infördes i november förra året. Flaskor, burkar och andra vätskebehållare får inte följa med i handbagaget om de rymmer mer än en deciliter.

Mika Sörvik är en av alla som stoppas i säkerhetskontrollen på Sturup när TT är där. Hon ska till Dublin och vill inte checka in sitt bagage. I stället stoppar hon alla toalettartiklar i de enliters-påsar som flygplatsen bjuder på. Men varje resenär får bara ta med sig en påse, så hon får vända tillbaka, slänga en del, packa om resten och ställa sig att köa igen.

Även på Arlanda gick det bäst i början.

Merparten av de 30 ton som tas omhand i säkerhetskontrollen varje månad är vatten- och läskflaskor, som går till förbränning och blir fjärrvärme i Uppsala. Men på Arlanda stoppas också resenärer med taxfree-produkter som de köpt på flygplatser utanför EU. Om de ska vidare med annat flyg får de lämna parfymer och spritflaskor ifrån sig, eller checka in flaskorna som bagage.

En del väljer att i stället slänga sina taxfree-varor, som sedan förstörs i en destruktionsanläggning.

På Landvetter tycker flygplatsledningen däremot att resenärerna har blivit duktigare på att följa reglerna under våren. Och det kommer säkert fler förändringar framöver, tror informationschef Annika Coltén.

TT

Mer läsning

Annons