Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Republikan kräver Gonzales avgång

Annons

Newt Gingrich, republikan och tidigare talman i representanthuset, rekommenderar USA:s justitieminister Alberto Gonzales att avgå. Därmed ansluter han sig till den växande skara som vill att Gonzales avgår på grund av skandalen kring avskedande av åklagare.

Hittills har Gonzales vedersakare oftast kommit ur Demokratiska partiet. Gingrich är den förste högt uppsatte republikan som öppet, genom en intervju för tv-kanalen Fox, uttalar att "landet skulle må bättre om ledningen för justitiedepartementet byttes ut".

Samtidigt fortsätter senatens justitieutskott att utreda vilken roll Gonzales och Vita huset spelade när statliga åklagare avskedades på vad som tycks ha varit rent politiska grunder. Några av Gonzales medarbetare som kallats till förhören har hellre avgått än svarat på frågor om Gonzales beslut.

Åklagarna i fråga var upptagna med utredningar av korruption, som nu avbröts.

Åklagarna är regionala ämbetsmän som utses av presidenten och sällan byts ut under en presidentperiod.

Gingrich sade att han inte kan föreställa sig att Gonzales är till någon som helst nytta som justitieminister "under det som återstår av presidentperioden".

Gonzales kritiseras även för sin roll under det så kallade kriget mot terror, där han har låtit tidigare förbjudna metoder användas mot fångar.

TT

Mer läsning

Annons