Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Vi socialdemokrater värnar om skolan – men måste också få ordning på ekonomin

Annons

Svar till insändaren ”Tack för det hårda paketet till alla barn och unga i Malung-Sälen” som publicerades i DT den 15/12:

Jag vill börja med att informera insändarskribenten om att kommunen i dag har ett samlat underskott på cirka 44 miljoner kronor. Dessutom så pekar de prognoser som vi har nu har på att resultatet för 2017 blir negativt.

Jag förstår insändarskribentens och andras oro, men jag kan lugna dig med att vi är inne i en process, än så länge är inga politiska beslut tagna.

Inför året fick vi en höjning av vår budgetram med nästan nio miljoner, detta var en tydlig prioritering från oss Socialdemokrater som visar att vi anser att barn och unga är viktiga.

Dessvärre räckte inte denna ramförstärkning, så just nu jobbar vi med att hitta en så bra lösning som möjligt för budgeten 2018 som Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för, och därför har vi begärt in ett antal risk- och konsekvensanalyser.

I en sådan process kommer många förslag fram, bland dessa så finns det ett förslag om att minska det särskilda stödet som du hänvisar till i din insändare. Eftersom det särskilda stödet är lagstadgat är det en självklarhet att det inte kan försvinna helt.

Dessutom har vi som socialdemokrater valt att i kommunfullmäktige under december besluta att ytterligare tillskjuta extra medel till barn och utbildningsnämnden med 4,5 miljoner kronor utöver den fastställda ramen som tidigare varit beslutad.

Tack vare det extra tillskott behöver vi inte ens fundera på att minska ner det särskilda stödet, då vi, precis som du, anser att det är viktigt!

Vi har en skola med bra kvalité i Malung-Sälens kommun som vi kan vara mycket stolta över. Detta på grund av att vi har en kunnig och engagerad personal inom förskolan och skolan.

Om vi jämför oss med andra kommuner så ligger vår skola i topp. Den senaste rankingen som SKL gjort i sina öppna jämförelser 2017 hamnade vi på tredje platsen av alla kommuner (290 stycken) i hela landet.

Vi socialdemokrater kommer även i framtiden värna om skola, vård och omsorg. Men vi måste samtidigt få ordning och reda på vår ekonomi i kommunen. Jag vill avslutningsvis önska alla en riktigt god fortsättning och ett gott nytt år!

Sofia Söderström (S), ordförande, Barn- och utbildningsnämnden, Malung-Sälens kommun  

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons