Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Vänsterns bild av Mora BB stämmer inte – kan öppnas igen bara viljan finns

Annons

Under rubriken Nej, det är inte lätt att öppna Mora BB – men ökar födelsetalen så gör Vänsterpartiet det gärna visar David Örnberg (V) den 18/5 i DT att viljan att öppna Mora förlossning och BB inte finns inom vänstern i Dalarna. Det är bra att veta.

Nyss hemkommen från ett studiebesök på förlossningen i Elverum, Norge, dit Landstinget Dalarna skickar familjer, menar jag att det visst går att öppna Mora förlossning och BB igen om bara viljan finns!

Barnmorskor är bra på selektering. I Norge har man indelat förlossningen på minst tre olika nivåer och barnmorskorna har vid noggranna genomgångar sett till att den födande kvinnan hamnar på rätt ställe – utifrån patientsäkerhet.

Kom ihåg att cirka 70 procent av kvinnorna föder utan läkarmedverkan. På lägsta nivån ”födelsestugor” föder kvinnor som inte är förstföderskor och friska. På mellannivån, likt i Kongsvinger, föds cirka 450 barn, där finns ingen barnläkare.

Mora är ett akutsjukhus och har mycket resurser redan, sedan BB lades ner 2009 har vi också fått förstärkning med en helikopter.

Historiebilden vänstern ger stämmer inte. Mora akutsjukhus hade full bemanning på barnmorskor, men inte på läkare. Dock hade kliniken fasta läkarstafetter som gärna kom till Mora.

Den trygghet det skulle innebära för familjerna i norra Dalarna, att slippa åka de 27 milen till Falun, ökar attraktionskraften för regionen och därmed också inflyttningen.

Birgitta Sacrédeus (KD) oppositionsråd

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons