Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Trebarnsmamma: Nej, skolflykten handlar inte om att undkomma dem med utländsk bakgrund

Annons

Svar till debattartikeln "Det är det fria skolvalet som ökar klyftorna i samhället - vi måste sätta stopp för vansinnet" som publicerades i DT den 22/1:

Jag håller med till fullo om att segregeringen är ett jätteproblem och måste få ett stopp, men här tycker jag att debattörerna drar lite felaktiga slutsatser. De hävdar att föräldrar väljer skolor på grund av elevernas härkomst. Jag citerar: "I dag ser vi att grupper av föräldrar väljer bort dessa skolor för att de uppfattas som dåliga på grund av att det finns många elever med utländsk härkomst och socialbidragstagare i området."

Nej, vilken hudfärg klasskamraterna har avgör inte om föräldrar uppfattar skolorna som bra eller dåliga. Det är kunskapsmålen som är det viktiga när vi föräldrar försöker skapa en så bra framtid för våra barn som möjligt. Jag tror inte någon av er har barn ännu och då kan det vara lite svårt att förstå hur föräldrar tänker. Men det primära i en förälders liv är att skydda och ta hand om sina barn, samt att på bästa sätt förbereda dem för ett bra vuxenliv. Där har skolan en central roll!

Om man jämför skolstatistik mellan Borlänge och till exempel Botkyrka - som är en mycket invandrartät kommun - så hamnar Borlänge i alla fall långt efter Botkyrka, så om skolan är bra eller dålig har alltså ingenting med barnens härkomst att göra. Jag har kikat på vad det är som verkar ha fallerat i Borlänges skolor och får då följande svar: Borlänges skolor har sämre resurser, lärarna har mycket sämre lön, betygen i åk nio är mycket sämre, det är betydligt färre som får högskolebehörighet. Och vad kan då allt detta bero på?

Jo, en av mätpunkterna är "kommunen som avtalspart" och här hamnar Borlänge på plats 271 jämfört med Botkyrkas 73. Det är alltså här det brister!

Våra politiker kanske skulle åka på lite studieresor för att lära sig hur man är en bra avtalspartner till skolorna? Se till att lärarna har de resurser de behöver för att bedriva undervisning så att energin läggs på rätt saker, se till att lärarna har en jämförbart bra lön så att de stannar på sina tjänster och känner sig uppskattade.

Flykten från de kommunala skolorna är INTE en flykt från elever av utländsk härkomst utan en flykt från våra politikers dåliga jobb med skolan!

Trebarnsmamma

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons