Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Trafikkaos hindrar gudstjänst under Vasaloppssöndagen

Annons

Svar till insändaren "Vasaloppet är tydligen viktigare än kyrkans gudstjänst" som publicerades i DT den 19/3:

Måndagens insändare i DT om gudstjänster under Vasaloppet ger en missvisande bild. Insändaren säger att ”Under kyrkoårets intensivaste period, fastan och påsken, erbjuder inte ens alla församlingar söndaglig gudstjänst.” Eftersom texten är knuten till Vasaloppet så utgår jag från att skribenten tänker på vår lokala församling.

Sedan 2010 är de tidigare lokala församlingarna, Venjan, Våmhus, Sollerön och Mora, inom Mora kommun, sammanslagna till en Mora församling som de alla tidigare tillhörde. Under vasaloppsveckan, som omfattar två söndagar, avhölls söndagen den 25 februari en högmässa i Mora kyrka klockan elva och gudstjänster i kyrkorna i Våmhus klockan elva och Sollerö klockan 17. 

Själva vasaloppsöndagen, den fjärde mars, hölls en sammanlyst gudstjänst i Våmhus kyrka. Den 28 februari var det Veckomässa i Andreasgården. Således fanns det under denna tid fyra gudstjänster varav två med mässa!

Utöver detta var det även andra aktiviteter i Mora kyrka under denna tid. Skribenten påtalar konsert- och högtidsfest men tycks inte ha uppmärksammat att samtliga dagar som det var tävlingar så fanns det en öppen kyrka i Vinterkyrkan där frivilliga fanns för information och samtal i kyrkan från elva till 15 utöver gudstjänsttiden.

På lördagen, den tredje mars, var det en uppskattad skattjakt i kyrkan för yngre. Den samlade drygt hundratalet barn och vuxna! Under Vinterkyrkan så kan man se att vår kyrka är en omtyckt plats att finna lugn och en stunds stillhet undan det brusande folklivet utefter banan.

Majoriteten av besökarna är icke lokala; vi möter ett genomsnitt av de turister som samlas i vår församling och de uppskattar att mötas av oss värdar för en stunds samvaro över en mugg varm svartvinbärssaft och en skorpa. Här kommer något av fastans budskap in: inget prunkande kaffebord här!

I Mora församling är det gudstjänst i minst tre kyrkor av de fem som finns varje söndag. Månadschemat är två av fyra i Venjans före detta församling (Venjan och Siknäs), Våmhus och Sollerö före detta församlingar tre av fyra söndagar samt Mora fyra av fyra, förutom själva Vasaloppssöndagen då det inte är någon gudstjänst på grund av kyrkans läge intill upploppet och det trafikkaos som avhåller många från att söka sig till Mora strand och kyrkan.

Skribenten är på påskdagen välkommen till:

·         Mora kyrka, Högmässa klockan elva, Matts Sandström, påskfest i Andreasgården

·         Sollerökyrka, gudstjänst klockan elva, Lars Åke Palm, påsklunch i Prästgården

·         Siknäs kyrka, gudstjänst klockan 18.00, Lennart Pettersson

·         Våmhus kyrka, gudstjänst klockan 18.00, Anna Björk

Hoppas att någon av dessa tider passar dig!

Brita Maria Nordström, förste vice ordförande i Morakyrkoråd, Mora Kyrkogrupp, POSK

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons