Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Sträng vinter är förklaringen bakom det kvarblivna gruset – som ska städas undan

Annons

Svar på insändaren "Kommer Säters kommun undan med det som för privatpersoner hade varit miljöbrott?" som publicerades i DT den 26/4:

Vintern 2017-2018 har varit sträng med stora nederbördsmängder i form av snö. De ovanligt stora snömängderna innebar belastningar på många ordinarie rutiner, däribland snöupplagen i Säters kommun.

Mot slutet av säsongen var ordinarie snötipp i Säter full och alternativa platser behövde snabbt utredas. Det beslutades att snö skulle läggas utmed Ljusterns strand och dialog inleddes samtidigt med miljöenheten. Snön som kördes till Ljusterns strand var i stor utsträckning ren men det beslutades ändå att provtagning skulle ske för att säkerställa att snön ej innehöll föroreningar i någon större utsträckning.

Resultaten från den provtagningen som gjordes publicerades också på hemsidan under våren 2018. Som väntat innehöll snön inte några högre halter av föroreningar och inga gränsvärden överskreds. I samråd med miljöenheten konstaterades också att snötippen ej innebar någon fara för miljöförstörelse.

Att de snöhögar som fortfarande ligger kvar nu har en mörk och tråkig färg beror på att små mängder grus och övrigt material blir kvar på ytan när snön successivt smälter. Gatuenheten kommer under våren att se över platsen i syfte att städa undan så mycket av det kvarblivna gruset som möjligt.

Mikael Spjut, gatuchef, Säters kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons