Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Skogen kommer att fortsätta finnas på Nyckelön

Annons

Svar till insändaren "Norrbärke församling bör prioritera sina besökares lugn över att tjäna pengar på skogsavverkning" som publicerades i DT den 29/3:

Tack Jan-Olof för ditt engagerade inlägg angående Nyckelön och tack för att du delar med dig av din oro för öns framtid. Det gläder mig att kunna lugna dig på ett par punkter. För det första: den skogsvårdsplan som Norrbärke församling tagit fram med hjälp av kunnigt yrkesfolk på Västerås stift skog AB innebär inte alls någon kalavverkning av Nyckelön.

Vi talar här om en föryngringsavverkning om cirka 25 hektar av totalt 57 hektar skog på ön. Dessa områden ska omplanteras med ny skog under 2019. Dessutom ska tre hektar skog gallras ur något. Flera skogsområden på ön kommer att behållas helt intakta och orörda.

För det andra: församlingen oroar sig inte över tillgänglighetsfrågan på ön om ett naturreservat skulle bildas. Däremot finns risken att framtida församlingsbor är fastlåsta i det regelverk som omfattar ett naturreservat. För hundra år sedan gick kor och får på sommarbete på Nyckelön. Vem vet hur våra framtida församlingsmedlemmar vill nyttja ön? Blir den odlingsmark? Behövs den för bostäder? Eller något helt annat som vi inte kan sia om idag?

Församlingens ambition är att på ett ansvarsfullt sätt och med ett långsiktigt perspektiv förvalta den gåva som vi fick på 1600-talet. Just nu innebär det att vi föryngrar delar av skogen på Nyckelön, eftersom det behovet föreligger.

Jag håller med dig om att ingen blir glad åt kalavverkade öar. Därför känns det gott att få meddela att båtfolk och semesterfirare även fortsättningsvis kommer att kunna njuta av skogs- och naturområden på Nyckelön.

Katarina Frisk, kyrkoherde i Norrbärke församling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons