Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Rovdjursavvisande stängsel är en för dyr lösning – och inget är perverst med barn som är med på slakt

Annons

Svar till Jan Olsson och hans debattartikel "Nej, vi behöver inte skjuta fler vargar – det finns en mycket mer miljövänlig och mindre kontroversiell lösning" som publicerades i DT den 28/5:  

Jan Olsson är en flitigt förekommande debattör som gärna sprider sin vurm för rovdjur. Nu senast är det någon slags allmänt jägarfientlig artikel som Olsson författat för att slå blå dunster i ögonen på de människor som egentligen är helt likgiltiga för exempelvis vargen.

Jag känner mig manad att bemöta i alla fall en del av Jan Olssons skrivning som riktar sig till Jägarebundets Ulf Berg och Helena Tysk med att säga bland annat detta:

1) Det finns ingen lag som tvingar exempelvis fårägare att hålla rovdjuren utanför hagarna. Djurägarens plikt är att hålla djuren inom stängslet.

Så kallat rovdjursavvisande stängsel kostar ofta långt mer än de max 50 kronor som staten beviljar i bidrag per löpmeter. Dessutom förväntas djurägaren utan ersättning sköta allt arbete det innebär att hålla växtlighet borta från den understa tråden. Om djurägaren inte mäktar med och i stället väljer att lägga ned inom fem år, blir vederbörande återbetalningsskyldig för stängslet.

På många ställen betar djur ända ned till något vattendrag. Där går inte att stängsla, i bland för att vattennivån fluktuerar och kortsluter staketet, andra gånger för att samhället kräver att markerna ska betas ända ned i strandlinjen om olika typer av miljöstöd ska utgå. Det kräver samhället för att rädda verkligt utrotade arter som bara finns i strandängarna.

Jag måste fråga dig, Jan Olsson: Vad har du försakat på grund av Sveriges försök att skapa en konstgjord och isolerad stam av ryska vargar i den södra och folktäta halvan av landet? Det känns märkligt när du pekar med hela armen åt andra människor och berättar hur de ska sköta sina värv.

2) Förvaltning innebär att det är människan som bestämmer hur stora viltstammar vi ska ha i Sverige. Stammarna regleras genom jakt. Jakt innebär att djuret dör.

3) Det är väl inget märkligt med att människor får komma fram och känna på pälsen efter ett skjutet lodjur. Så lär sig till och med små barn i naturbrukarnas värld - de är med och tittar och klämmer och känner exempelvis när gårdens djur slaktas eller det värdefulla viltköttet tas till vara. Det är inget perverst utan sega strukturer av traditioner som nedärvs från generation till generation. Det perversa är att det finns folk, till och med i vuxen ålder, som inte förstår det.

4) Hybridisering, alltså korsning mellan hund och varg, förekommer över hela världen. Det är exempelvis därför de amerikanska vargarna, som du ser i tv:s romantiserade naturfilmer, kan vara svarta. De bär på gener från hundar.

5) Glöm nu inte bort, Jan Olsson, att det är människan som genom jakt förvaltar viltstammarna i Sverige.

Mikael Moilanen, naturvän och naturbrukare, med rötterna i Avesta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons