Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Orimligt att Örnberg (V) jämför Dalarna med Stockholm – stängningen av Mora BB orsakar berättigad oro

Annons

Svar till debattartikeln REPLIK: Bilförlossningar sker även i Stockholm – och det skulle vara svårt för Sacrédeus att bemanna Mora BB som publicerades i DT den 6/7.

Förvånansvärt nog argumenterar Vänsterpartiets landstingspolitiker David Örnberg mot att återöppna Mora förlossningsklinik och BB med påståendet ”det föds barn mitt i trafiken i Stockholm med”.

Att jämföra Stockholms förutsättningar för att föda med Norra Dalarnas är utan verklighetskoppling. De 27 mil som en del föräldrar har till Falu BB orsakar djupt berättigad oro, inte bara när det är dags för förlossning - utan även innan och under en graviditet. Därför väljer vissa att åka till Elverum i Norge för att föda.

Känslan av otrygghet i förlossningsvården tillsammans med sviktande bemanning av barnmorskor har föranlett en nationell diskussion och förslag på åtgärder i Sverige. För Dalarnas del har vi i Sjukvårdsalliansen drivit på för en utredning om att kunna öppna upp Mora BB och förlossning igen. Den har varit stängd sedan 2009, trots att något politiskt nedläggningsbeslut aldrig fattats.

Efter utredningen ”Förutsättningar för förlossningsvård vid Mora lasarett” (2018-06-07), vilken Örnberg nämner, kan Kristdemokraterna konstatera att landstingsdirektören bör få i uppdrag att återöppna en förlossningsavdelning på Mora akutsjukhus på ungefär samma nivå som tidigare.

Dessutom bör man utreda möjligheterna till att förfina nivåstrukturering, det vill säga metoden för att förutse riskförlossningar, på samma sätt som man gör i Norge och gjorde på Mora BB innan det stängdes.

Landstinget Dalarna bör också föra samtal med omkringliggande län om intresse finns att sända sina gravida till Mora förlossning och BB - och i så fall skriva avtal med dessa, liksom vi nu gör med norska Elverum för gravida från Dalarna.

KD anser att de förlossningar som sker utanför förlossningsavdelningen i Falun behöver följas upp. Det gäller alltså de som föder på vägen, i hemmet eller i ambulans.

Vi vill utreda möjligheterna till ett förändrat arbetssätt i Dalarna, så att barnmorskor kan följa familjerna under hela graviditeten, från mödravård till förlossning. Kanske skulle då även viljan att stanna kvar i yrket som barnmorska öka.

Det bästa med rapporten ”Förutsättningar för förlossningsvård vid Mora lasarett” är att utredarna tagit hänsyn till patientsäkerheten - men också den gravida kvinnans, familjens, upplevelser. Det senare får aldrig tappas bort.

Birgitta Sacrédeus, Kristdemokraternas oppositionsråd i Landstinget Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons