Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Nej, ni kan inte kalavverka halva Nyckelön och ändå ha skogen kvar

Annons

Svar till insändaren "Skogen kommer att fortsätta finnas på Nyckelön" som publicerades i DT den 9/4:

Kyrkoherde Katarina Frisk överraskar mig med att låta som företrädare för skogsbruket och föra vidare den propaganda som skogsnäringen för - att svenska skogsbruksmodellen är världsbäst i omtanke om djur, natur och människor. Det är precis tvärtom. Svenska skogsbruksmodellen är brutal mot naturen.

Bryr sig inte kyrkoherden om att rödlistade och sällsynta arter och deras livsmiljö försvinner på grund av skogsbruk? Det pågår en utarmningsprocess av biologisk mångfald överallt över jorden och Sverige är inget undantag.

Om kyrkan avverkar Nyckelön försvinner ytterligare biologiskt värdefulla skogar och växtplatser för hotade arter. Vill verkligen kyrkan vara delaktig i mer utarmning av skapelsen - vår gemensamma natur?

Att kalla kalavverkning ”föryngringsavverkning” och att det är ett behov för skog av bli avverkad och föryngrad, är att likna med ”fake news”. För vems behov gör man detta? Inte för skogens!

Kyrkoherden avser att avverka halva ön, eller all äldre skog som finns, och ändå ha skogen kvar. Det är som att trolla med knäna. Kyrkan kalavverkar skogen och ersätter den med trädodling, utan några som helst naturvärden och rekreationsvärden. Resten av öns skogar är ungskogar, som bör skötas för att höja naturvärdena och upplevelsen av skog.

Tänk om! Förvalta skogarna på Nyckelön för allas bästa. Lyssna inte på produktionsinriktade storskogsföreträdare som tyvärr finns representerade till och med i ledningen för kyrkomötet!

Svenska kyrkan har visat vid flera tillfällen att man inte vill undvara en enda silverpeng som skulle kunna bidra till att nå det nationella miljömålet Levande Skogar.

Janolof Hermansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons