Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Nej, Mora kommun har inte gett Coop tillstånd att bygga i Saxviken

Annons

Svar till insändaren "Jag vill veta vilka partier som står bakom att Coop får Moras vackraste tomt" som publicerades i DT den 8/5:  

Tack för dina synpunkter och för ditt engagemang för Mora. Det är betydelsefullt att många människor värnar om vår vackra miljö, samtidigt som att Mora ska vara attraktivt och lätt att leva i.

Men tyvärr stämmer inte riktigt det som signaturen ”Besviken invånare” skriver.

Det är fel att kommunen har gett matvarukedjan Coop tillstånd att bygga en affärsfastighet i Saxviken. Faktum är att Coop inte ens har kommit in med en ansökan om det.

Det är dock sant att Coop har gjort sonderingar för att eventuellt etablera sig i Mora, varav Saxviken är ett område som nämnts. De stora företagen har mycket specifika krav för att vilja etablera sig.

Innan kommunen fattar beslut om en så stor etablering och förändring i stadsbilden, har det föregåtts av lång demokratisk process för att fastställa detaljplan, lösa markfrågor och annat. Vi kan försäkra att den processen skulle ske med största möjliga transparens och delaktighet. Det är så vi måste arbeta professionellt.

Vi träffar ganska ofta företag som vill etablera sig Mora. Självklart är vi väldigt glada för att vi har den attraktionskraften. Det betyder mycket för vår utveckling. Företagen brukar inledningsvis sondera kring möjligheterna till markköp eller markanvisning. Säkert har de också kontakt med andra kommuner för att jämföra förutsättningarna.

Om en ansökan för etablering lämnas in, så väntar att en lång öppen och demokratisk process med så småningom beslut i kommunstyrelse och kommunfullmäktige.

Andra stora etableringar i Dalarna, exempelvis i Borlänge och Avesta, har gått till på samma sätt; med inledande sonderingar, följt av en politisk process.

I den gäller det ju att balansera olika intressen. Vi vill ha ett vackert och attraktivt Mora som tilltalar både besökare och boende. Samtidigt värnar vi om ett levande centrum med liv och rörelse och en rik handel. Vi vill inte hamna i det som vi ser på många andra orter: ett ganska dött centrum, medan nästan all handel är koncentrerad till stora köpcentrum i ytterområdena.

Anna Hed, Centerpartiet

Caroline Smitmanis Smids, utvecklingschef

Mora kommun

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons