Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Nej, KD, det blir inte för dyrt att låta de ensamkommande gå ut gymnasiet

Annons

Svar till debattartikeln "Dyrt låta ensamkommande gå ut gymnasiet i Sverige – billigare och lagenligare att skicka dem till hemlandet i stället" som publicerades i DT den 17/5:

Blir det dyrt KD? Vet ni hur en investering fungerar?

En stor del av KD:s kärnväljare torde vara humanister. Vad man tror sig vinna på att ärva Ny Demokratis retorik vet jag inte. Det är dock tydligt hur opinionen och flera förtroendevalda inom (S) reagerat på deras partis hårda migrationsutspel.

Bristen på folkbokföring i Afghanistan gör att ID-handlingar saknas, och har man dessutom levt hela sitt liv som illegal flykting i ett grannland finns man inte. Vi som haft de ensamkommande i våra hem, på våra boenden och i våra skolor vet att knappast mer än några enstaka var vuxna vid ankomsten.

I det svenska migrationslotteriet har vissa beviljats asyl som minderåriga. Det är upp till handläggaren att tro eller inte tro på ungdomens ålder. Sedan man började med de hårt kritiserade medicinska åldersbedömningarna tror man inte ens på de dokument som finns.

Med ett utgångsmaterial på ett tiotal tyska pojkar i motsvarande ålder började man fatta livsavgörande beslut med hjälp av röntgen. Man hade missat att stress gör att skelett mognar tidigare, och förstod inte att betydligt större underlag behövs för att införa en medicinsk metod.

Ungdomarna kom till Sverige före eller strax efter 24/11 2015. När regeringen då aviserade skärpningar av svensk migrationspolitik var avsikten att de som kom som minderåriga före lagändringen också skulle bedömas som barn. Alla partier var överens om detta. Det hade givit de unga uppehållstillstånd.

Sedan glömde man sina löften, och började tillämpa lagen retroaktivt från sommaren 2016. Efter snabbinförandet av de olycksaliga medicinska åldersbedömningarna blev det plötsligt säkert att skicka även minderåriga med asylskäl som internflyktingar till Kabul. Migrationsverket låtsas att de unga är vuxna och klarar sig helt utan nätverk. Migrationsverket anser att Kabul är säkert, vilket etablerade internationella människorättsorganisationer inte håller med om.

I diskussion med KD-politiker brukar de hävda att man är emot den tillfälliga lagen. Man vill ha tillbaka särskilt ömmande skäl, vilket många ungdomar har. Jag kan hålla med om att det är olämpligt med en lag som är ett undantag från ett undantag. Och det var lagrådets starkaste invändning.

Att det skulle vara dyrt att låta dem stanna, det köper jag däremot inte. Vi har redan gjort en stor del av investeringen, och dessa personer går redan på nationella program på gymnasiet, eller börjar motsvarande inom kort. De som hade tur i migrationslotteriet och har uppehållstillstånd arbetar redan i sommar i vården. De som bott i svensk familj eller på små boenden har snabbt lärt sig svenska, och på grund av en märklig flyttcirkus har många fått lita till familjer i civilsamhället.

Tyvärr får de flesta som väntar inte arbeta. De får inte bidra till sitt uppehälle, ja de får inte ens sommarjobba. En märklig regel som hänger ihop med att man saknar ID-handlingar. Genom uppehållstillstånd tjänar vi pengar. De får studera OCH arbeta. De tar ingens jobb, för de är så behövda. Alla vi frivilliga som nu lägger vår tid på att skriva debattartiklar och överklaganden kan äntligen få lägga vår kraft på integration, läxläsning och jobbskapande.

Man vinner inget på att härma SD. Stå istället upp för en politik som gagnar de medmänskliga. Boendefrågan måste lösas, och bland annat Rädda Barnen har fått medel för att arbeta med detta. Kommunerna får statliga medel för ungdomarna, och genom att investera dem väl löser vi nuvarande och framtida demografiska problem.

Civilsamhället har tagit ett stort ansvar i den utdragna process som varit och gjort det bra. Med uppehållstillstånd förväntar jag mig att Dalarnas kommuner, frivilligorganisationer och vanliga familjer tillsammans kommer att se till att våra underbara ungdomar integreras vidare och blir starka tillskott till vårt samhälle. Det är så en investering fungerar.

Agneta Romin, läkare, god man och stödfamilj

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons