Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Ja, felen är miljö- och samhällsbyggnadsnämndens –kommunen bör inte bedriva snöröjning i egen regi

Annons

Svar till insändaren "Hela ansvaret för den dåliga snöröjningen i Falun ligger på politikerna i miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen" som publicerades i DT den 21/3:

Falu kommun har haft problem med snöröjning. Det har nog de flesta medborgare märkt. Grunden till detta ligger i en upphandling och avtalsskrivning som helt enkelt inte håller måttet. Framförallt det gällande avtalet har betydande brister.

Det signaturen "fd kommunanställd" skriver i sin insändare är korrekt. Politikerna i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden har ansvaret för den katastrofala snöröjningen i Falun.

Vi sitter i sagda nämnd och har vid flera tillfällen påpekat var felaktigheterna faktiskt kommer ifrån:

1. Ett undermåligt avtal.

2. Otillräcklig uppföljning och tillsyn.

Vi liberaler vill att en ny upphandling görs på totalentreprenad. Även tjänstemännens analys pekade på detta. En ny upphandling skulle säkra en förbättrad kvalitet.

Majoriteten - tillsammans med SD och V - valde vid det senaste nämndmötet att undervärdera dessa felaktigheter. Dessa partier vill i stället ta över underhållet i egen regi.

Att kommunen skall snöröja själv är någonting som prövats tidigare. Vi valde för länge sedan att inte fortsätta med det, ett beslut som vi förstås förstår.

Att ha snöröjningen i egen regi innebär direktupphandling mot fler entreprenörer i stället för mot en. Det innebär ytterligare ansvar för tillsyn, fördyrande upphandlingar och krångligare hantering.

För oss liberaler är det viktigt att skattepengar behandlas med yttersta respekt och att medborgarna får den service de betalar för.

Eftersom grunden till snöröjningsproblemen ligger i just avtalsskrivning och tillsyn så är det tveksamt att den politiska majoritetens valda alternativ kommer att ge några kvalitetsförbättringar.

Dessvärre ser vi också att du får betala mer för denna hantering.

Jon Bylund och Jesper Pingo Lindström, ordinarie och ersättande ledamöter i Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden för Liberalerna Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons