Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Ja, Centerpartiet är ett borgerligt parti – men det hindrar inte att vi inte kan samarbeta med S och MP

Annons

Det stora intresset för Centerpartiets politik inför valet i höst är glädjande.

Dalarnas Tidningars politiske redaktör, Jens Runnberg, frågar i en ledare den 15/2 retoriskt om Centerpartiet i Falun är ett borgerligt parti. Samma sak undrar tidigare kommunalrådet och grundaren av Falupartiet, Ulf Elgemyr, i en insändare den 16/2.

Svaret på den frågan är utan tvekan ja.

Däremot är det inte någon självklarhet att vi i Centerpartiet i förväg ska tillkännage vilka samarbeten vi kan komma att ingå efter höstens val.

Centerpartiet har hela tiden varit tydligt med att vi inte kommer att sätta oss i en majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna. Vi kommer inte heller att samarbeta med Vänsterpartiet då dess tydligt socialistiska politik står i strid med Centerpartiets grundläggande liberala värderingar.

Att Centerpartiet samarbetar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet under innevarande mandatperiod beror på att inget av blocken fick majoritet i kommunfullmäktige efter valet 2014.

De borgerliga partierna i Falualliansen fick tillsammans 27 mandat medan S, V och MP fick 29 mandat. För majoritet krävs 31 mandat.

Borde då Centerpartiet ha valt att demonstrera sin borgerliga identitet genom att välja att vara i opposition i stället för att styra tillsammans med S och MP och ta ansvar för Falu kommun? Svaret på den frågan är ett tydligt nej, vi tog vårt demokratiska ansvar för att driva Faluns politik i mer liberal riktning.

Det bästa alternativet för Falun var ett blocköverskridande styre med Centerpartiet som garant för att vare sig SD eller V får inflytande över den förda politiken.

Det har visat sig i form av en god kommunal ekonomi, förbättrad näringslivsranking och ordning och reda i skolpolitiken som missköttes under vänsterpartistiskt styre den föregående mandatperioden. Vi har satt fokus på landsbygdsfrågorna och drivit igenom antagandet av landsbygdsprogrammet.

Vi har drivit på arbetet med kommunens planarbete för att möjliggöra nya bostäder och säkra mark för företagsetableringar. Relationerna mellan kommunen och friskolorna har förbättrats, inte minst på grund av att Centerpartiet har tryckt på i denna viktiga fråga. 

Allt detta har vi kunnat göra genom vara i majoritet istället för opposition. Att i det läget tala om den förda politiken som en olägenhet för Faluborna ter sig en aning inskränkt.

Joakim Storck, kommunalråd och gruppledare för Centerpartiet i Falun

Jenny Drugge, ordförande för Centerpartiet i Falun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons