Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Ironiskt när S rackar ner på privatiseringar – och samtidigt hyllar urologmottagningen i Borlänge

Annons

Svar till landstingsråd Elin Norén (S) och socialminister Annika Strandhälls (S) debattartikel "Våra elva miljoner till cancervården i Dalarna har kortat köerna" som publicerades i DT den 6/12:

Landstinget i Dalarna får under 2017 elva miljoner kronor av regeringen för en jämlik cancervård. Vad blir följden? Jo inställda canceroperationer och långa köer.

Elin Norén och Annika Strandhäll skriver i sin debattartikel att "urologin i Dalarna har länge haft problem med långa väntetider och med att leva upp till vårdgarantin. /…/ I Dalarna har det bland annat öppnat en ny urologmottagning i Borlänge och fler vårdförlopp standardiseras för en bättre vård".

De avslutar även artikeln med att påstå att "det är genom att vi investerar i vården som vi gör den bättre och utvecklar den svenska modellen – inte genom skattesänkningar och privatiseringar".

Det är här man funderar på vad som hände i skrivandets stund. Elin Norén och Annika Strandhäll hänvisar, genom att hänvisa till urologmottagningen i Borlänge, direkt till en verksamhet som inte är landstingsdriven utan privat. Investeringen i denna gjorde landstinget för att det inte själv klarar av att ge dalfolket den sjukvård som vi behöver och betalar dyrt för. Det vill säga, Elin Norén och Annika Strandhäll hänvisar i sin debattartikel till en privat vårdgivare som nu jobbar på uppdrag av landstinget för att hjälpa till att korta de långa vårdköer som majoriteten är ansvarig för.

Elin Norén och Annika Strandhäll har även tidigare publicerat debattartiklar tillsammans. Den 14/11 skrev de att "det är när vården inte lyckas med personalfrågorna som vi ser konsekvenserna i form av inställda operationer, stängda vårdplatser, vårdköer och svindyra notor för bemanningsföretag".

Men här glömmer Socialdemokraterna bort sitt eget ansvar – eller så behöver de båda en lektion i hur ett landsting styrs. Landstinget är en politisk styrd organisation som har till uppgift att ge invånarna god vård. Politiken väljer sina tjänstemän som i sin tur anställer personal, vården anställer inte.

Arbetsgivaransvaret ligger ytterst på den politiska majoriteten, i Dalarna är det Socialdemokraterna. Att skuldbelägga vårdpersonalen, som bokstavligt sliter ut sig för att kunna ge vård till de som behöver, trots att den ekonomiska svångremmen hela tiden dras åt och att färre ska göra allt mer, är riktigt illa.

De inställda operationerna beror till stor del på dels att Landstinget Dalarna inte kan attrahera vårdpersonal, dels på två politiska beslut i form av uppsägningen av nattavtal och totalstoppet för stafettsköterskor. Det senare stoppet fattades för övrigt i ett läge där stafettläkare däremot får kosta närmare 200 miljoner kronor styck per år. 

Dessa besked från Elin Norén och Annika Strandhäll – att de inte kan skilja på egen verksamhet och köpt verksamhet samt att de skyller personalproblem, nedskärningar och höga omkostnader på vården – är inget annat än skamligt och okunnigt.

Det är som sagt politikerna som sätter de ekonomiska ramarna som avgör hur mycket eller lite vård vi får för våra skattepengar.

 

Ulf Berg (M), oppositionsråd landstinget Dalarna

Christer Carlsson (M), oppositionsråd landstinget Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons