Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Inte konstigt att fokusera på Falu lasarett – men kirurgin måste hålla hög kvalitet även i Mora

Annons

Svar till insändaren "Har alltid varit moderat – men M:s försvarande av kirurgkliniken får mig i år att byta sida" som publicerades i DT 23/5:

Man vet att det är valrörelse när det börjar dyka upp anonyma socialdemokrater på insändarsidorna. I DT den 23/5 skrev signaturen ”Kristina” att hon i detta val minsann kommer att lämna Moderaterna för Socialdemokraterna. Orsak: Att moderaterna bryr sig för mycket om kirurgen i Falun och för lite om kriser i andra delar av landstingets verksamhet.

Vi moderater är väl medvetna om att köerna växer och att bristen på vårdpersonal tvingar fram stängda vårdplatser på flera andra kliniker. Situationen har gradvis försämrats under snart fyra år av röd-grönt styre. Men kirurgen i Falun är med sin robot-kirurgi och den speciella kompetens som finns samlad där viktig för hela Dalarna. Därför är det inte så konstigt att Falun hamnar i fokus för vårdkrisen i Dalarna.

”Kristina” passar samtidigt på att ge eldunderstöd till landstingsrådet Elin Norén (S) som hade besökt kirurgkliniken på Mora lasarett och i ett inlägg på Facebook passade på att berömma verksamheten.

Att ersätta sjuksköterskor med undersköterskor är enligt Norén ett strategiskt sätt att använda sig av medarbetarnas kompetens. Men det går även att kalla det synsättet en kapitulation inför det faktum att Landstinget Dalarna har förtvivlat svårt att behålla och rekrytera sjuksköterskor. Har man verkligen patientens bästa för ögonen när kompetenskraven medvetet sänks?

Flytten av vissa ingrepp från Mora till Falun kom efter att man påvisat ovanligt många vårdskador och utomstående experter pekat på brister. Det är knappast ett kvitto på att allting fungerar som det ska.

Som medborgare måste man kunna kräva kirurgi med hög kvalitet, både i Mora och Falun, där kvalitet och patientsäkerhet alltid går först. Landstinget Dalarna ska ha en gemensam kirurgi, utan konflikter, med en fungerande samverkan mellan dess olika delar. Det är så vi moderater vill att framtidens kirurgi ser ut – och i den är Mora en viktig byggsten.

Ulf Berg , oppositionslandstingsråd för Moderaterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons