Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: I snitt minskar barngrupperna nu i Falun – och vi hoppas se tydlig förändring till hösten

Annons

Svar till debattartikeln "När kommer Falu kommun att ha förskolegrupper som inte är större än de rekommenderade nivåerna?" som publicerades i DT den 16/4:

Vi har en väl fungerande förskola i Falu kommun. Att kvalitén i verksamheten är så god beror på en engagerad, ambitiös och utvecklingsinriktad personal som gör allt som står i deras makt för att det ska bli så bra som möjligt för våra barn. 

En av utmaningarna vi har stått inför och fortsatt står inför är storleken på barngrupperna i förskolan. I en kommun så som Falun, det vill säga en kommun med en växande befolkning, så blir detta en extra stor utmaning. Lägg därtill att vi under många års tid inte byggt ut eller byggt nya lokaler för förskoleverksamhet. Förutsättningarna – för att nå Skolverkets rekommenderade mål om 15 barn – har minst sagt sett tuffa ut. 

Men i början av mandatperioden tog den majoritet som i dag styr (S, C och MP) tag i detta och satte igång ett arbete med att skapa en långsiktig plan för förskolans lokalförsörjning (en plan för tillskapandet av nya lokaler). I dag har den nya förskolan Slättaskogen varit i bruk i drygt ett år.

En ny förskola kommer inom kort att byggas ute i Hälsinggården. Därefter kommer det under ett tvåårsperspektiv byggas nya förskolor i Enviken och vid Gruvriset. På ännu längre sikt finns planer på fler förskolor i centrala Falun och i våra serviceorter. 

För att lösa problem här och nu har vi därtill fattat beslut om att hyra tillfälliga lokaler av privata fastighetsägare och moduler för både förskole- och skolverksamhet. Modulerna kommer redan från i höst att sättas upp på olika ställen där platsbristen är särskilt stor. De insatser som gjorts har sammantaget lett till att vi lyckats med uppdraget att bereda plats åt alla som vill ha plats i vår verksamhet samtidigt som barngruppernas storlek i snitt sakta minskat. 

Att bygga eller hyra nya lokaler är inte det enda sättet vi arbetat på för att minska barngrupperna. Regeringen har beslutat om ett särskilt statsstöd till kommuner som aktivt jobbar med att minska barngrupperna. De två första åren som stödet fanns att söka gjorde vi det i försiktig utsträckning men i år så söker vi för nästa alla av våra 60 kommunala förskolor och det mål vi satt för barngruppernas storlek är 15 barn per grupp.

I praktiken innebär det att förskolor med exempelvis 36 barn i dag organiserade i två barngrupper (18 barn i respektive grupp), i de fall där lokalens utformning gör det möjligt, delar upp samma barngrupp i tre grupper.

Varför har detta inte gjorts tidigare kanske någon frågar sig? Mitt enkla svar där är att förändring inom en stor organisation (närmare 3000 barn fördelat på cirka 60 förskolor) tar tid. För att förändringsarbete ska få önskad effekt är det därtill viktigt att alla känner sig delaktiga i processen mot en ny organisation.

Vi har som sagt inte lyckats minska barngrupperna så mycket som vi önskat. Ett förändringsarbete är dock igång. Steg för steg tas mot målet om mindre barngrupper. Tack vare det arbete som nu har trappats upp och fått styrfart så är min förhoppning att vi kommer få se en tydlig förändring redan till hösten.

Liza Lundberg (S), ordförande barn- och utbildningsnämnden i Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons