Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Hyror styrda av marknaden är negativt oavsett vad ni kallar det

Annons

Svar till debattartikeln REPLIK: Oster (S) far med osanning – M vill inte införa marknadshyror – vi vill underlätta bostadsbyggande i Falun publicerad 27/7 i DT.

Det är allmänt känt att man inte vinner ett val genom att tydligt uttala att man vill införa marknadshyror på den svenska bostadsmarknaden. Därför väljer Moderaterna att definiera begreppet marknadshyror som ”en mindre reglerad hyressättning". En luddig kompromissformulering vid moderaternas stämma efter debatt om bland annat marknadshyror.

Moderaterna har dock inte någonstans uttalat vad de menar med detta uttryck. Därför blir tolkningen fri och det är lätt associera till den marknadsliberala politik  moderaterna står för. Den innebär att marknaden ska styra hyressättningen, den ska alltså inte bestämmas i förhandlingar mellan parter som företräder hyresgäster och uthyrare.

När marknaden - utbud och efterfrågan och pengarna - styr är det de unga och de socioekonomiskt svaga som är förlorare. Det har vi sett på många områden genom historien. Och det gäller även inom bostadsområdet. 

På orter som är populära blir hyresnivåerna högre, och de mindre köpstarka knuffas till ytterområdena, vilket leder till segregerade kommuner. Så kallad gentrifering och gated communities.

I dagsläget är det möjligt att hitta en hyreslägenhet, men de är oftast dyra och står därför tomma. Det är inte dyra lägenheter som efterfrågas. Det är lägenheter till rimliga kostnader. Vilket kommer bli ett minne blott om vi tummar på det hyressättningssystem som finns idag. Vi vill inte ha anarki på bostadsmarknaden.

Det har varit blocköverskridande samtal gällande bostadspolitiken, men de har gått i stå. Det är dags att släppa på prestigen och återuppta förhandlingarna. Vi socialdemokrater vill att unga, likväl som gamla, och oavsett social status ska ha råd att bo i de områden de önskar.

Det är inte heller alla som vill göra en bostadskarriär genom att äga sitt boende. Oavsett om du hyr eller äger ditt boende så är det ditt hem. Med en än mer liberal hyresmarknad kommer besittningsskyddet (det vill säga rätten att bo kvar i sin lägenhet) att urholkas.

Vi vet också att moderater vill ta bort byggsubventionerna och i stället låta försäkringskassan ta kostnaden genom att hyresgästen får söka bostadsbidrag. Detta är minst sagt ologiskt då Moderaterna oftast basunerar ut att ”bidragsberoendet ska bort”. 

Det vore bra att få klarhet i hur Moderaterna ser på allmännyttans, det vill säga de kommunala bostadsbolagens, framtida roll och kommunernas bostadsförsörjningsansvar vid ett mindre reglerat hyressättningssystem. Det finns ju exempel på moderatstyrda kommuner där man sålt det kommunala bolaget och sedan har fullt sjå att få till socialt boende för dem som inte klarar att köpa en bostad. Resultatet har blivit att kommunen i stället får köpa lägenheter till miljontals kronor.

En sak är vi dock överens om. Byråkratin i kommunal och statlig förvaltning när det gäller handläggning av markfrågor och planering av bostadsområden måste minska. Det måste bli lättare att bygga oavsett bostadsform. I dagsläget tar det alldeles för lång tid. Trots bostadsbristen så jobbar Falun på bra, det finns en plan för bostadsbyggandet, både det allmänna och privata, som innebär 300 bostäder per år.

Charlotte Oster, Bostadspolitisk talesperson, Socialdemokraterna i Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons