Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Frustrerande att ses som kriminell för att man sköter sin skog efter bästa förmåga

Annons

Svar till bland annat debattartikeln "Skövlingen av Brännvinsberget var droppen – politikerna måste ta Sveaskog i örat" som publicerades i DT den 18/11:

Det är skrämmande att en intresseorganisation som Naturskyddsföreningen har så stort inflytande och kan vilseleda utländska företag. Svenska Naturskyddsföreningen får företagen att tro att vi har vildmark i Sverige, de tror säkert att det går isbjörnar på gatorna också.

Angående Sveskogs avverkning på Brännvinsberget, så handlar detta om en skogsägare som avverkat efter konstens alla regler och FSC-revisorn har varit ute och inspekterat. Ändå ger sig inte Naturskyddsföreningen. De utländska företagen har säkert inte varit hit och tittat utan tror på det som Naturskyddsföreningen tutat i dem.

Ja det skrämmer mig som skogsägare. Ni i Naturskyddsföreningen tror ju att ni är allsmäktiga och har all kunskap om detta Jag har faktiskt hört att många av de rödlistade arterna finns i produktionsskog, de behöver alltså inte ha "gammal" skog för att överleva. Hur är det med det?

Skogen är en av de viktigaste exportnäringarna vi har i Sverige och sysselsätter många människor. Och skogen är förnyelsebar. I Wikipedia definieras skogsskövling så här: "skogsskövling innebär avverkning utan att ny skog återplanteras i en så hög utsträckning att skogen inte heller själv kan föryngra sig genom återväxt."

Alltså är det inte skövling när en skogsägare avverkar sin skog. I dag är vi enligt lag ålagda att se till att det blir ny skog, antingen genom plantering, sådd eller självsådd under fröträd eller skärm. Den skogsskövling som förekommer i dag, enligt mig, är när skog tas ner för att anlägga vägar, stora flerfiliga motorvägar – där ryker mycket skog, samt industrier, bostäder, köpcentrum etcetera.

Det känns frustrerande att som skogsägare bli betraktad som nästan kriminell när man sköter sin skog efter bästa förmåga. Syftet är, i alla fall för mig och min make, att lämna efter oss en välskött skog till nästa generation.

Jöns Mona Lisa Björkman, skogsägare och medlem i Mellanskog

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons