Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Fortums vd borde vara mer ödmjuk – oron för reningsanläggningen delas av många Falubor

Annons

Svar till debattartikeln "Det går inte att bygga något nytt i Falun tätort utan att få problem med miljögifter" som publicerades i DT den 13/6:

Nej, Hanna Eriksen, VD Fortum Waste Solutions, Carl-Oskar Bohlin lyfter inte fram enbart sina egna farhågor för en eventuell etablering av en verksamhet för att bland annat rena gruvavfall. Han lyfter fram många Falubors välgrundade nej till en tänkt lokalisering för verksamheten på Karlsviksberget ovanför byn Olsbacka. Det är vad vi, tillsammans med en enhällig kommunstyrelse i Falun, säger nej till.

Att våra demokratiskt valda politiker företräder oss innevånare i Falun på ett föredömligt sätt framgår av det enorma engagemang som frågan har väckt och då inte bara i Falun-Borlänge-regionen. Carl-Oskar Bohlins debattartikel har delats inte mindre än 2355 gånger och våra protestlistor har snart tusen namnunderskrifter.

Vi som bor här, och som har jobbat med att skaffa oss så mycket saklig information som möjligt i frågan, har satsat på dialog med alla berörda parter, även med dig Hanna Eriksen. Och debatten handlar inte om er verksamhet, så det är dags att sluta gömma sig bakom den retoriken, den handlar bara om valet av plats.

Det finns företag lokalt, nationellt och internationellt som jobbar med den här typen av hantering och som liksom Fortum Waste Solutions ser möjligheten till goda förtjänster. Jag vänder mig inte mot det heller, men framställ er inte som den enda möjligheten att ”frälsa oss från ondo”, det vill säga gruvavfallet. Vi är vuxna människor, flera av oss välutbildade just på miljöområdet, och vill bli hörda med respekt i en dialog.

Att prata om saker som ”många steg i en lång tillståndsprocess” och att ”vi ser Olsbacka som en av flera tänkbara lokaliseringar” inger mig en känsla av oro och djupt obehag. Om de som ska ta hand om Falubornas riskavfall visar så lite ödmjukhet inför det massiva och välgrundade motståndet mot Olsbacka och Karlsviksberget som placeringsort känner jag mig personligen mycket tveksam till aktören i fråga.

Så länge vi inte får ett tydligt svar att Fortum Waste Solutions har avskrivit den här lokaliseringen fortsätter vi vårt engagemang i press, radio, TV och på sociala medier.

Men jag hoppas naturligtvis på att vi ska slippa lägga mer tid och kraft på det här och i stället få njuta av vår härliga natur mitt i sommarsverige.

Annika Eisen, författare och skribent, bosatt i Olsbacka

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons