Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: En webbsändning av kommunfullmäktige skulle ge en mer rättvis spegling av debatten

Annons

Svar till insändaren "Nazisterna skulle utnyttja en webbsändning av kommunfullmäktige till max" som publicerades i DT den 11/5:

Signaturen ”Öppna era ögon” ifrågasätter i en insändare vår hållning att mer medborgardialog och webbsändning av kommunfullmäktige är vad som behövs för att motarbeta främlingsfientliga organisationer.

Först och främst vill vi tacka skribenten för denna möjlighet att utveckla våra tankar. Vi konstaterar att trots att debattartikeln skrivits i ett samarbete mellan Miljöpartiet Ludvika och Miljöpartiet Dalarna och är undertecknad av fyra personer så väljer skribenten att svara enbart en av oss.

Vi funderar också över varför personen ifråga väljer att vara anonym och skriva under pseudonym, trots att denne verkar ha god insyn i lokalpolitiken.

Så då till själva sakfrågan. Man kan inte hindra nazister genom att ignorera dem. Det har inte fungerat tidigare och det fungerar inte i dag. Tvärtom får de redan nu stor spridning genom sina egna webbsändningar där man även lagt in nazistpropaganda.

En ofärgad sändning av fullmäktige skulle ge medborgare större inblick i den politiska diskussionen, där man kan bilda sig en egen uppfattning i olika frågor. Det ger också övriga partier större möjligheter att föra fram sina budskap så att den politiska debatten kan speglas på ett rättvist sätt.

Insändaren har även en direkt felaktighet då den skriver att Miljöpartiet var det enda parti som röstade ja till motionen om webbsändningar av kommunfullmäktige. Då motionen behandlades på kommunstyrelsens arbetsutskott så röstade alla partier för att motionen skulle genomföras.

Efter uppmärksamhet i media så valde dock de andra partierna att rösta för en återremittering i kommunstyrelsen. Anledningen var inte att man ville säga nej till webbsändningar utan att man i stället ville ta ett större grepp kring frågan om hur vi kan utveckla demokratiska verktyg i Ludvika.

Efter detta har inte frågan varit uppe för beslut, men beräknas komma till fullmäktige inom en snar framtid. Skribenten har rätt i att vi velat skynda på denna process.   

En annan felaktighet som skribenten gör är när hen hävdar att Miljöpartiet inte tyckte att det var viktigt att lyssna på och ta emot idéer när det gällde frågan om en förändrad skolstruktur, vilket kommunfullmäktige tog beslut om för några år sedan.

Få beslut har föregåtts av så många möten, mejlväxlingar och diskussioner som detta – mellan såväl tjänstemän, politiker och medborgare.

Tyvärr valde en del personer att använda dessa möten till att försöka skrämma de politiker som kom på mötena, vilket gjorde att vi fick ändra formerna för dialogen. Det är tråkigt att skrämsel och hot är vardag för många politiker, vilket begränsar demokratin. Trots detta fortsatte diskussionerna.

Efter skolstrukturförändringen läggs mer pengar på undervisning i kommunen och arbetet pågår med att förbättra skolresultaten. Resultaten på nationella proven i årskurs tre från 2017 visar att vi ligger bra till jämfört med övriga landet.

Vi förstår att det var ett beslut som påverkat många negativt, men det var ett beslut som vi bedömde var nödvändigt att fatta.  

Lotta Wedman, kommunalråd Ludvika (MP)

Aron Knifström, ordförande, Miljöpartiet Ludvika

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons