Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: En flytt av högskolan till Falun skulle skada regionen mer än en flytt av Dalasinfoniettan

Annons

I en debattartikel i DT hävdar centerns gruppledare i Falun, Joakim Storck, att ”Borlänge kommun arbetar med det uttalade målet att få till en flytt av kulturverksamheter från Falun till Borlänge”. Tonläget i inlagan ligger högt, men borde nog inte göra det.

Faluns syndaregister i dylika sammanhang är nämligen inte så pjåkigt; Många minns säkert Faluns oförblommerade försök 2016 att på så många sätt som möjligt underlätta för Högskolan Dalarna att lägga ned sin verksamhet i Borlänge och flytta allt till Falun.

Erbjudandet framfördes i form av en avsiktsförklaring efter att dåvarande högskoleledning, till Borlänge kommuns och dess näringslivs oförställda häpnad, presenterat ambitionen att avveckla skolans verksamhet i Borlänge, till förmån för Falun.

Faluns erbjudande till högskolan var generöst: Man ställde i utsikt att högskolan skulle få hyra de lokaler den behövde till självkostnadsnivå, ordna erforderliga parkeringsplatser, utöka antalet studentbostäder och ge studentkåren fortsatt hyresfrihet. Kommunen utlovade även att den skulle verka för att det etablerades lokaler för företag, som hade nytta av att ligga nära högskolan.

På frågan om Falun eller Borlänge, svarade dåvarande kommunalrådet Jonny Gahnshag (S):

– Som vi ser det handlar inte frågan om Falun eller Borlänge, utan snarare om hur vi kan bidra till att göra Högskolan Dalarna starkare och mer konkurrenskraftig.

Altruismen visste inga gränser. 

Lyckligtvis, för regionen, stoppades hela tilltaget av att högskolans huvudman - staten i form av regeringen - satte ned foten. Såväl Borlänge kommun, som dess näringsliv, kunde andas ut.

Utan att förringa Dalasinfoniettans betydelse, måste ändå en högskoleflytt från Borlänge till Falun anses ha kunnat få avsevärt större negativ påverkan på länet än vad ett eventuellt lokalbyte för Dalasinfoniettan kan ha.

Slutligen ska inte Borlänge kommun behöva klä skott för att Dalasinfoniettan har vänt sig dit med en lokalförfrågan.

Herr Storck bör betänka det som står i den heliga skriften:

” Huru kommer det till, att du ser grandet i din broders öga, men icke bliver varse bjälken i ditt eget öga?…”

Bengt Lindberg, mas

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons