Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Du kan få fängelse om du transporterar en gravid kossa – men gravida kvinnor är vi mindre noga med

Annons

I mitt debattinlägg i denna tidning den 27 juni, angående bland annat ett återöppnande av Mora BB, ställde jag avslutningsvis två frågor till Elin Norén (S) som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Landstinget Dalarna.

Frågorna hade följande lydelse: ”Hur många bilförlossningar eller liknande har det varit sedan Mora BB stängdes 2009? Varför kommer inte sådana händelser till allmän kännedom?"

Jag har inte fått något svar varken personligen eller i denna tidning. Det kanske är för mycket begärt att hon ska använda sin dyrbara tid att svara på frågor av en gammal landstingsledamot. 

Och kanske är orsaken till uteblivet svar enklare än så. I Sverige saknas statistik över hur många barn som föds på väg till BB.

”Det finns en registreringskod för födslar utanför sjukhusen. Men om förlossningen sker på väg till sjukhuset registreras det som  sjukhusförlossning.” säger Karin Gotvall, sakkunnig i reproduktiv och perinatal  hälsa på socialstyrelsen till DN.

Men i både Finland och Norge har det forskats i detta ämne. Professor Mika Gissler från institutet för hälsa och välfärd (THL) som är underställt finska hälso- och socialvårdsmyndigheten, säger att det finns ett samband mellan av stånd till BB och ökad risk att dö.

”Om avståndet är mer än 35 km eller om man har mer än 40 minuter till närmaste BB så börjar risken öka för transportförlossningar” säger Mika Gissler och fortsätter: ” I Finland har antalet BB halverats under de senaste 25 åren och antalet oplanerade förlossningar utanför BB har tredubblats".

Vidare säger han att ”Vi har konstaterat  att om man föds oplanerat utanför BB är det sex gånger högre risk att barnet dör. Detta gäller framför allt för tidigt födda”. 

I vår land saknas forskning om ökad risk med stora avstånd till BB. Man vill inte veta vad som händer innan förlossningstransporten når BB. Några generella regler om hur långa avstånd till BB skall hanteras finns inte heller.

Regler finns det däremot i Jordbruksverkets information om djurskyddsbestämmelser om kreatur. Under rubriken: ”Dräktiga kvigor och kor” på sidan 33 står följande:

”Du får inte transportera en ko eller kviga inom 28 dygn före den beräknade förlossningen. Du får inte transportera en ko eller kviga inom sex veckor före den beräknade förlossningen om transporten tar längre tid än 24 timmar. Du får inte transportera en ko eller kviga tidigare än 21 dygn efter förlossningen”.  Om dessa bestämmelser inte följs kan man dömas till böter eller fängelse.

Läs och begrunda kära läsare, detta gäller djur. Vad gäller för våra kvinnor som skall föda? De behandlas värre än dräktiga kvigor och kor.

Det finns bara en sak att göra om vi skall få tillbaka BB i Mora – rösta bort nuvarande landstingsledningen!   

Ola Hermansson, före detta landstingsråd för Moderaterna (satt under 70-80-talet)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons