Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Det går inte att bygga något nytt i Falun tätort utan att få problem med miljögifter

Annons

Svar till debattartikeln "Rädda Runn och säg nej till Fortums giftanläggning" som publicerades i DT den 9/6:

Carl-Oskar Bohlin (M) lyfter i DT den 9 juni upp sina farhågor kring en eventuell etablering av en anläggning vars syfte är ta hand om gruvavfall från just områdena runt och i Falun.

Att han gör så är något som vi välkomnar, för en etablering av den här typen av verksamhet kommer alltid väcka känslor och det är bara i dialogen med varandra som vi kan skapa det förtroende som behövs för att en etablering ska kunna komma till stånd.Om vi går vidare med en ansökan till mark- och miljödomstolen för en etablering i Falutrakten följer den förstås gällande regelverk och varje steg är transparent. Domstolen beslutar även om utsläppsvillkor.

Vi är absolut intresserade av en etablering och det är vi för att behovet är stort, långvarig gruvdrift med bristfällig hantering av det miljöfarliga avfallet gör att det i princip inte går att bygga något nytt i Falu tätort utan att problematiken med miljögifter i marken uppstår.

I dag körs materialet bland annat till Kumla, men behoven är så pass stora att det samhällsekonomiskt och miljömässigt är betydligt bättre att ta hand om de kontaminerade massorna i närheten av var de faktiskt finns, i detta fall i och runt Falun. 

Jag delar Carl-Oskar Bohlins uppfattning om att områdena runt Runn är mycket natursköna. Tyvärr är de inte bara natursköna. Sjön Tisken och avrinningen till just Runn är mycket påverkad av det grundvattenläckage som generationers oansvarigt dumpande av gruvavfall i området medfört och det finns stora behov av miljöåtgärder, precis av den sort som  en gruvavfallsanläggning ska hantera.En viktig del av cirkulärekonomin är att plocka bort miljöfarliga ämnen ur kretsloppet. Det bygger på att det finns anläggningar som tar hand om avfallet på rätt sätt. Vårt syfte är att göra miljönytta och skapa en bättre framtid än nutid och vi hjälper i dag flera kommuner runt om i Sverige att komma i ordning med gamla försyndelser. I dag ”exporterar” Falun sina gamla försyndelser, men från vår sida ser vi stora fördelar för både miljö och samhällsekonomi om dessa i stället hanteras regionalt.Från Fortum Waste Solutions sida ser vi Olsbacka som en av flera tänkbara lokaliseringar då den har många fördelar, men det finns flera andra alternativ som vi aktivt tittar på. Oavsett exakt lokalisering så är det många steg i en lång tillståndsprocess som krävs och där har vi inte ens tagit det första.  

Det finns en stor oro för att det ska läcka miljögifter ut i vattnet och jag förstår att frågorna kommer, men en anläggning som hanterar denna typ av avfall släpper inte ifrån sig vatten till andra vattendrag utan att kontroll görs.

Hittills har rapporteringen illustrerats med vår anläggning i Kumla, vilken tar emot och hanterar en mängd olika sorters miljöfarligt avfall för destruktion och är något annat än det handlar om här, så det är kanske inte så underligt att det kommer upp direkt felaktig information i ett så tidigt skede som processen ändå är i.

Det finns däremot ingen anledning att nöja sig med en diskussion som förs utifrån felaktiga premisser.

Vi bidrar förstås gärna med kunskap och erfarenheter både om vad en sådan här anläggning medför ur ett miljöperspektiv och varför den behövs. Jag avslutar därför med en öppen inbjudan till Carl-Oskar Bohlin och hans kollegor på Dalabänken: Låt oss träffas.

Hanna Eriksen, VD, Fortum Waste Solutions

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons